RECHT - 01.03.2011

Kleurverschil tussen woning en garage: no problem!

Als er voor de bouw van een woning plus garage door de aannemer verschillende (kleuren) stenen zijn gebruikt, heeft een opdrachtgever dan altijd reden tot klagen? Wat is goed om te weten? Wat besliste de bouwrechter nu hierover?

Bouwplan. Een collega-aannemer heeft een mooie opdracht voor de realisatie van een bouwplan van 15 geschakelde woningen. Tijdens een in­­for­­matiebijeenkomst voor alle geïnteresseerden, heeft de aannemer het bouwplan uitvoerig besproken. Ook heeft hij toen verteld dat de bouwtekeningen ter inzage liggen bij de makelaar.

Kleurverschil

Opgeleverd. Nadat de bouw is voltooid, worden de woningen opgeleverd aan de kopers. Dat gaat zonder grote problemen. Één koper tekent echter bezwaar aan. Hij constateert een kleurverschil tussen zijn woning en de garage. Het metselwerk van de woning is uitgevoerd in roodbruine baksteen terwijl voor de garage een rode baksteen is gebruikt. De opdrachtgever stelt dat hij op basis van de technische omschrijving erop mocht vertrouwen dat het metselwerk van de woning en de garage met dezelfde gevelsteen zou worden uitgevoerd. Nu dit niet is gebeurd, is er volgens hem een bijzonder storend kleurverschil ontstaan. Als compensatie daarvoor eist hij € 4.000,- schadevergoeding van de aannemer.

Duidelijk. De aannemer wil echter van een schadevergoeding niets weten. Hij stelt dat hij de bouw volgens de bouwtekeningen heeft uitgevoerd. Al voordat hij met de bouw begon, was voor iedereen duidelijk dat er door de architect is gekozen voor verschillende stenen. Dat blijkt ook uit de bouwtekeningen die bij de makelaar ter inzage lagen. Dat de opdrachtgever niet de moeite neemt om die tekeningen in te zien, kan de aannemer niet worden verweten. Maar dan moet de opdrachtgever achteraf niet gaan zeuren dat hij nergens van afwist. De aannemer weigert te betalen.

Dus stapt de opdrachtgever naar de rechter.

Welke overgang? De rechter (Raad van Arbitrage, nr. 100.133) vindt dat de technische omschrijving van de bouw inderdaad niet duidelijk is als het gaat om de kleurovergang van de stenen. Er wordt wel een kleurenschema aangegeven voor het gehele project. Maar waar de overgang van de kleuren precies is voorzien, wordt uit de technische omschrijving niet duidelijk. Dus in zoverre heeft de opdrachtgever wel gelijk. Maar in andere documentatie over het project dat van tevoren aan de opdrachtgever is overhandigd, is het kleurenschema voor de verschillende woningen wél duidelijk te zien. En dat is óók zo in de uitgebreide brochure die de opdrachtgever heeft gehad.

Hoe oordeelt de rechter nu hierover?

Duidelijk. De rechter vindt dat dus duidelijk is dat de opdrachtgever er niet zonder meer van uit kan gaan dat zijn huis en de garage dezelfde kleur hebben. Als dat voor hem zo belangrijk is, dan had het voor de hand gelegen dat hij zich daarover van tevoren goed had laten informeren. Maar hij heeft niet eens de moeite genomen om de bouwtekeningen die bij de makelaar ter inzage lagen, te bekijken. Terwijl op die tekeningen nota bene de verschillende kleurovergangen duidelijk staan. Had hij dat gedaan, dan had hij kunnen weten dat zijn woning en de garage verschillende kleuren zouden hebben. En dan had hij ook op tijd aan de bel kunnen trekken. Maar nu hij dat heeft nagelaten, vindt de rechter het niet redelijk dat de aannemer daarvoor schadevergoeding zou moeten betalen. Hij wijst de eis van de opdrachtgever dus resoluut van de hand. Én veroordeelt hem om alle proceskosten (€ 5.028,-) te betalen!

Als uit de bouwtekeningen duidelijk blijkt dat er voor de bouw verschillende ste­­nen worden gebruikt, dan moet de opdrachtgever achteraf niet klagen over kleurverschil. Als u hem er van tevoren op wijst dat die informatie ter inzage ligt, staat u sterk bij de rechter.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01