WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 09.05.2011

Office 365: de moeite waard?

Microsoft heeft onlangs een publieke bètaversie van Office 365 gelanceerd. Dit is de online variant van het populaire Office-pakket. Interessant?

Als ‘cloudvariant’ van het Microsoft Office-pakket bundelt Office 365 (http://www.office365.com) verschillende producten en diensten voor de professionele gebruiker. Hiermee wil Microsoft een alternatief bieden aan bedrijven die op zoek zijn naar een online Office-pakket. Tot voor kort waren zij hiervoor aangewezen op Google Docs (http://docs.google.com) of Zoho (http://www.zoho.com). Office 365 biedt echter méér dan alleen Office-toepassingen.

Wat is het precies?

Allereerst omvat Office 365 de bekende Office-applicaties Word, Excel en PowerPoint, plus het notitieprogramma OneNote. U kunt ermee in realtime met collega’s samenwerken aan bv. eenzelfde spreadsheet. Ook het uitwisselen van bestanden, online vergaderen en instant messaging (via Lync) en het opzetten van een eigen intranetwebsite (via Sharepoint) is mogelijk. Daarnaast is er een e-mailtoepassing. Die wordt ondersteund door MS Exchange Online, maar als eindgebruiker werkt u gewoon in de vertrouwde (weliswaar online) interface van Outlook. De capaciteit van uw postvak bedraagt 25 GB en u mag e-mails sturen met een maximale grootte van maar liefst 25 MB.

Is online beter?

Office 365 heeft als voordeel dat u geen software hoeft te installeren of te downloaden. Alles wordt dus online bewaard, maar wel in een goed beveiligde omgeving. Microsoft belooft trouwens een permanente beschikbaarheid van 99,9%. Het bedrijf ziet Office 365 echter niet als een ver­vanger van, maar wel als een aanvulling op de software­variant. De samenwerkingsmogelijkheden en de toegang vanaf elke computer of elk mobiel toestel zijn de belangrijkste troeven. Voor zware b­ereke­ningen in bv. Excel raadt Microsoft echter nog steeds het gebruik van de Office-software aan.

Hoeveel kost het?

Office 365 mikt op drie zakelijke segmenten: ‘small businesses’, ‘enterprises’ (met meer dan 25 werk­nemers) en onderwijsinstellingen. Daar­voor biedt Microsoft specifieke abonnementen en opties aan tegen verschillende prijzen. Als klein of middelgroot bedrijf kunt u per gebruiker de licentie aanpassen naargelang van zijn of haar behoeften. Microsoft beweert op de website dat het goed­koopste abonnement € 5,25 per maand kost, maar op http://www.microsoft.com/nl-be/office365/enterprise/subscription-plans.aspx beginnen de prijzen pas vanaf € 9 per maand. Voor de integratie van Word, Excel en PowerPoint - wat ons betreft toch wel een minimumvereiste - betaalt u maande­lijks € 22,75 per gebruiker. Een gratis versie - bv. voor particulier gebruik - bestaat er niet. Ter info: de professionele variant van Google Docs (zie http://www.google.com/apps/intl/nl/business/index.html) kost € 40 per jaar, maar is minder uitgebreid.

Gratis testen in bèta

De definitieve lancering van Office 365 komt er wellicht deze zomer aan. Momenteel kunt u zich al opgeven als tester van de bètaversie.

Let op! Het kan wel twee tot vier weken duren voordat u toegang krijgt. Als Office 365 officieel vrijgegeven wordt, wordt uw bèta-account omgezet in een proefabonnement waarmee u het volledige pakket nog eens 30 dagen gratis kunt uitproberen. Pas daarna kunt u eventueel beslissen om over te stappen op een te betalen abonnement.

Office 365 bundelt niet alleen de populaire Office-applicaties, maar ook instant messaging, online vergaderen en samenwerken, intranet, e-mail, enz. Het is veel uit­gebreider dus dan bv. Google Docs, maar ook duurder.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01