LOONHEFFING - 30.05.2011

Uniformering loonbegrip kost u geen cent, toch?

Op 24 mei heeft de Eerste Kamer de Wet uniformering loonbegrip goedgekeurd. De beoogde inwerkingtreding van de wet is 2013. Wat gaat deze wet voor u betekenen? Wordt het nu weer allemaal duurder?

Waar gaat het over? In de Wet uniformering loonbegrip worden verschillende zaken geregeld. Allemaal bedoeld om de loonstrook uiteindelijk eenvoudiger te maken. Door de loonbelasting en de premies volksverzekeringen enerzijds en de premieheffing werknemersverzekeringen anderzijds beter op elkaar af te stemmen. Premies werknemersverzekeringen zijn de premies die u over het brutoloon van de werknemer moet betalen voor bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. De premies werk­­nemersverzekeringen worden nu namelijk voor een deel berekend over andere bedragen dan de bedragen die voor de loonbelasting/premieheffing volksverzekeringen moeten worden meegenomen.

Wat gaat er veranderen?

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  1. een auto wordt (anders dan nu) ook meegeteld als loon voor de werknemersverzekeringen (de premies voor onder meer de Werkloosheidswet die u moet betalen over het loon). Nu telt de auto niet mee als loon voor de premies werknemerszekeringen;
  2. het geld dat wordt gestort in een levensloopregeling is géén loon voor de loonbelasting/premies volksverzekeringen maar wél loon voor de premies werknemersverzekeringen. Van­­af 2013 is de premie levensloopregeling niet belastbaar voor loonbelasting/premies volksverzekeringen én ook niet voor de premies werknemersverzekeringen. De uitkeringen uit levensloopregeling zijn vervolgens wél belastbaar, zowel voor loonbelasting/premies volksverzekeringen als voor premies werknemersverzekeringen;
  3. verschillende tarieven en berekeningsmethoden zijn gewijzigd. Zo moet bijvoorbeeld de premie Zorgverzekeringswet voortaan uitsluitend door de werkgever betaald worden;
  4. Let op. Een belangrijk verschil tussen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen en premies volksverzekeringen is dat loonbelasting over het hele belastbaar inkomen berekend wordt, terwijl voor de premies maximale grondslagen gelden. Zo geldt in 2011 voor premies werknemersverzekeringen een grondslag van maximaal € 49.297,-. Over het meerdere zijn geen premies werknemersverzekeringen verschuldigd.

Wat gaat dat u kosten?

Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek gaan uw loonkosten voor lonen tot € 22.000,- per jaar gemiddeld stijgen met 0,7%. De kosten voor lonen tussen de € 22.000,- en € 57.000,- per jaar dalen licht. Boven de € 57.000,- stijgen de kosten ook ten opzichte van nu met maximaal 0,5%. Let op. De effecten van de auto van de zaak en de levensloopregeling zijn in deze berekening nog niet meegenomen.

Heeft uw werknemer een loon lager dan het premiemaximum voor de werknemersverzekeringen, dan kunnen door de Wet uniformering loonbegrip uw kosten flink stijgen als hij een auto van de zaak heeft. Ook als uw werknemers een uitkering uit levensloop gaan genieten, kunnen uw kosten fors hoger zijn.

Speelt er zo’n situatie bij u? Zorg dan dat u uw extra kosten tijdig in beeld heeft en vraag uw salarisadministrateur om een berekening volgens de Wet uniformering loonbegrip, zodat u weet waar u straks aan toe bent.

Heeft u veel werknemers met een brutosalaris van minder dan € 22.000,- of werknemers met een salaris beneden de € 49.297,- die een auto van de zaak hebben of gaan ‘levenslopen’? Houd er dan rekening mee in uw personeelskostenbudget dat de Wet uniformering loonbegrip voor u duur(der) kan uitpakken!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01