FISCALE WINST EN BTW - 30.05.2011

Inspelen op de Fiscale agenda

Belasting moet - volgens het kabinet - weer gebruikt gaan worden waar het voor is uitgevonden: het vullen van de schatkist. Wat gaat u merken van de plannen?

Fiscale kerstboom aftuigen? Het kabinet wil in haar ‘Fiscale agenda’ de fiscale kerstboom die in de loop der jaren is ontstaan, deels aftuigen. Ook wil het kabinet verder denken over de mogelijkheid om belastingheffing op arbeid te verschuiven naar belasting op consumptie.

Tariefsverlaging op komst? Hierbij denkt men vooral aan een verlaging van de hoogte van de tarieven in de loon- en inkomstenbelasting. Als die tarieven omlaag gaan, is de waarde van aftrekposten minder. Krijgt u nu nog maximaal 52% terug, dan wordt dat in de toekomst minder. Wees daarom voorzichtig met fiscale producten waarvan het voordeel in de aftrekbaarheid in de toekomst is gelegen. Denk bijvoorbeeld aan uw hypotheek, uw pensioen en uw lijfrente!

Aftrekposten en btw. Het kabinet overweegt om de nodige aftrekposten (‘fiscale snoepjes’) te laten sneuvelen. Daarnaast wil men de consumptie (extra) gaan belasten via een hogere btw.

Welke belastingwijzigingen zitten er in de planning? Het gaat hierbij concreet om onder meer de hiernavolgende belangrijke punten.

  1. Het verplaatsen van het zwaartepunt in de heffingen, van de directe belastingen (vooral belastingen op arbeidinkomsten en op winst) naar belastingen op consumptie (btw en mogelijk ook accijnzen).
  2. Het tegengaan van de ‘grondslagversmalling’ Lees: het schrappen van aftrekposten in de inkomstenbelasting. Wees daarom voorzichtig met langlopende verplichtingen.
  3. Het anders fiscaal stimuleren van ondernemers, waarbij meer de nadruk komt te liggen op groeiende ondernemers. De zelfstandigenaftrek wordt anders vanaf 2012. Men wil deze omzetten in een vaste basisaftrek van circa € 7.200,-. Dat kan een stevige verhoging van uw fiscale druk betekenen. Maar de MKB-winstvrijstelling (12% aftrek over uw winst) zal dan naar verwachting in belang stijgen.
  4. Invoering van een loonsomheffing. Als werkgever betaalt u dan aan loon- en premieheffing een (vast) percentage van de totale loonsom van uw werknemers. Wij houden u verder op de hoogte!
Het kabinet werkt aan haar Fiscale agenda. Houd er rekening mee dat men wil komen tot lagere inkomsten­­belastingtarieven. Wel worden er aftrek­­­­­­­­­­­­­­posten ge­­schrapt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01