UW OUDEDAGSVOORZIENING - 09.06.2011

Banksparen populaire pensioenopbouw

Uit onderzoek van Trouw bleek onlangs dat banksparen steeds populairder wordt. Het tegoed op de bankspaarrekeningen steeg van € 2,9 miljard in 2009 naar € 7 miljard in 2010. Wat is banksparen en wat kunt u ermee?

Fiscaalvriendelijk. Banksparen is niks meer en niks minder dan fiscaalvriendelijk sparen op een geblokkeerde rekening. Het werkt precies zoals een gewone spaarrekening, alleen mag u het saldo niet zomaar opnemen om te gebruiken.

Niet zonder doel

Bestemming. Deze fiscaalvriendelijk vorm van sparen kunt u voor verschillende doelen gebruiken. Dit doel moet u vooraf al vaststellen. Zo kunt u banksparen voor het aflossen van uw hypotheek, uw uitvaart of uw pensioen. Dat laatste is vooral interessant voor u als horecaondernemer.

Voordelig pensioen

Pensioen. Dat banksparen voor het pensioen po­­pulair is, is begrijpelijk. Immers, de kosten zijn meestal lager dan die van lijfrenteverzekeringen, is de bankspaarder veel flexibeler en tot slot valt het bankspaarsaldo onder het depositogarantiestelsel. De Nederlandse overheid staat dus garant voor € 100.000,- per persoon als uw bank failliet gaat. Tip. Heeft u meer dan € 100.000,- per persoon bij één bank staan? Open dan een rekening bij een andere bank om het risico te spreiden.

Hoe werkt het? U spaart tot aan uw pensioenleeftijd op een geblokkeerde rekening. De inleg is aftrekbaar zolang de premies onder de zogenaamde ‘aftrekruimte’ blijven. Over het ingelegde vermogen hoeft geen vermogensrendementsheffing te worden betaald. Als ondernemer legt u dus bruto in en betaalt u géén 1,2% vermogensbelasting!

Oud genoeg. Wanneer u de pensioenleeftijd be­­reikt, valt de bankspaarrekening vrij; u moet dan gaan uitkeren. Hiervoor zijn twee opties.

  1. Lijfrente. U kunt een lijfrente kopen. Dit is een verzekeringsproduct waarbij u iedere maand een uitkering krijgt zolang u in leven bent óf tot de lijfrente afloopt. U kunt afspreken dat u zo’n uitkering krijgt voor een bepaalde periode of zolang u leeft. Let op. Een lijfrente brengt vaak hoge kosten met zich mee.
  2. Bancaire lijfrente. Als u kiest voor een bancaire lijfrente wordt er geld op een geblokkeerde rekening gezet. Hiervan krijgt u iedere maand een vast bedrag uitgekeerd, tot het op is. Over het saldo ontvangt u gewoon rente. Bij overlijden gaat het geld naar uw erfgenamen. Er zijn verder weinig kosten aan verbonden.

Een voorbeeld

Jan de Kok was 25 toen hij voor zichzelf begon. Nu hij 40 is bedenkt hij dat hij ook voor zijn pensioen moet gaan zorgen. Met 65 wil hij stoppen met werken. Hij wil dan een kapitaal van € 300.000,- hebben. Hij heeft dus 25 jaar om dit geld bij elkaar te sparen. We nemen aan dat de rente die hij krijgt, 4,5% is en dat hij 52% belasting betaalt.

Als we deze gegevens invullen in de rekentool, zien we dat Jan bruto € 6.442,- per jaar moet storten. Omdat de fiscus meebetaalt, kost dit hem netto € 3.092,- per jaar.

In totaal legt Jan zo netto € 77.300,- in ( 25 x € 3.092,-). Dit levert hem een kapitaal op van bruto € 300.000,-. Op 65-jarige leeftijd is hij vervolgens vrij om zelf te bepalen wat voor ‘soort’ lijfrente hij van dat geld gaat kopen.

Download de gratis rekentool van: http://horeca.indicator.nl (HR 15.08.04).

Als u bankspaart voor uw pensioen, mag u de inleg aftrekken van uw inkomen voor de inkomstenbelasting én u betaalt geen vermogensrendementsheffing van 1,2% over het saldo. Met onze rekentool berekent u eenvoudig wat dat voor u als hardwerkende horecaondernemer kan betekenen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01