LOONHEFFING - 14.06.2011

Geschenk of verplichte uitkering?

In de loonbelasting is een regeling opgenomen die het voor u mogelijk maakt om (binnen bepaalde grenzen) onbelaste geschenken te geven aan uw werknemers. Het is dan wel van belang dat uw werknemer daar geen recht op heeft.

De vrijstelling voor geschenken kan wat lastig zijn als het gaat om de vraag of de toekenning van het geschenk verplicht is of niet. Als uw werknemer iets krijgt waar hij nu eenmaal recht op heeft, dan ervaart hij dit niet als een cadeau.

Verwachting is geen verplichting. Het geschenk dat jaarlijks wordt gegeven en dat de werknemer ook verwacht te krijgen, is echter wel een cadeau. De verwachting van de werknemer alleen, maakt de toekenning namelijk nog niet verplicht. Let op. Zolang u het jaarlijkse kerstpakket (want dat is toch waar het vaak om gaat) niet in een personeelsreglement vastlegt, gaat het fiscaal allemaal wel goed.

In een zaak voor het Hof in Den Bosch speelde onlangs het volgende.

Een drukkerij kent haar werknemers al een aantal jaren in de maand december een uitkering toe. Met ingang van 1998 heeft de drukkerij de uitkering aan het ziekteverzuim gekoppeld. In 1999 wordt dit schriftelijk vastgelegd. In de regeling staat dat de werknemer een bonus van 300 gulden krijgt als hij in het betreffende jaar niet ziek is. In 1998 tot en met 2002 heeft de drukkerij uitkeringen toegekend volgens de beschreven regeling. De drukkerij heeft op de uitkering geen loonheffing ingehouden, omdat zij ervan is uitgegaan dat de geschenkenvrijstelling van toepassing is. Vanaf 2003 zijn er geen uitkeringen meer gedaan omdat de geschenkenregeling toen is afgeschaft.

Standpunt inspecteur

De inspecteur vindt dat de geschenkenregeling niet van toepassing is, omdat er sprake is van een verplichte uitkering. De drukkerij krijgt dan ook een naheffingsaanslag.

Standpunt rechter

Voor het jaar 1998 is na een procedure bij de Hoge Raad duidelijk geworden dat de uitkeringen onverplicht waren. Daarbij was van belang dat de voorwaarden waaronder een uitkering aan de werknemers zou worden toegekend, niet schriftelijk waren vastgelegd en aan de werknemers waren bekendgemaakt. Voor 1999 was er echter geen sprake meer van een onverplichte uitkering. De werknemers hadden namelijk op grond van de tekst van de regeling een gerechtvaardigd vertrouwen dat er een uitkering zou worden toegekend als aan de voorwaarden zou zijn voldaan. In het geval van vervulling van de voorwaarden was de werkgever verplicht een uitkering te doen.

Ook in de jaren 2000 tot en met 2002 was er sprake van een verplichte uitkering en niet van een geschenk.

Geschenken en werkkostenregeling

Eindheffing. Onder de werkkostenregeling be­­staat geen gerichte vrijstelling voor geschenken. Geschenken aan werknemers moeten - als het niet wenselijk is dat de werknemer het cadeau weer op de loonstrook terugziet - in de eindheffing worden betrokken. Dit betekent een werkgeversheffing van 80% bij overschrijding van de vrije ruimte (1,4% van de loonsom). Alleen geschenken die niet aan de dienstbetrekking zijn gebonden, blijven onbelast. Het gaat dan bijvoorbeeld om de fruitmand bij ziekte.

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 16.10.07).

Bron

Hof Den Bosch, nr. 09/00560

Zolang u bijvoorbeeld het jaarlijkse kerstpakket niet in een personeelsreglement vastlegt, gaat het fiscaal allemaal wel goed. Onder de werkkostenregeling moeten geschenken bij overschrijding van de vrije ruimte (1,4% van de loonsom), in de eindheffing worden betrokken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01