LIJFRENTE ONDERNEMER - 04.11.2011

Betaal uw lijfrentepremie op tijd!

Voorheen was het mogelijk om lijfrentepremies die u betaalde in de eerste drie maanden na afloop van een jaar, nog in aftrek te brengen in het voorafgaande jaar. Met ingang van 2011 is dit niet meer mogelijk. Welke gevolgen heeft dit?

Sparen voor uw oude dag

Aftrekbare lijfrentepremie. Een (bancaire) lijfrenteverzekering is een goede mogelijkheid om te sparen voor uw oude dag. De overheid stimuleert dit door de fiscale aftrekbaarheid van de premies. Pas op het moment dat u uitkeringen uit de verzekering ontvangt, worden deze belast.

Let op. Houd er wel rekening mee dat de verzekeraar behoorlijk wat kosten berekent en dat u langere tijd niet over het geld kunt beschikken.

Pensioengat. De aftrekbaarheid van de premie is afhankelijk van de mate van pensioenopbouw. Heeft u in het verleden of op dit moment weinig tot geen pensioen opgebouwd, dan is er sprake van een pensioengat. Om dit te dichten, mag u fiscaal gefacilieerd sparen middels een lijfrente.

Tip. Dit kan zowel bij een verzekeringsmaatschappij als bij een bank (banksparen).

Fiscale ruimte. Het pensioengat dat in voorgaande jaren is ontstaan, wordt vastgesteld aan de hand van de zogenaamde ‘reserveringsruimte’. Het tekort aan pensioen in het onderhavige jaar wordt berekend als beschikbare jaarruimte.

Factor berekenen

Factor. Om deze berekeningen uit te voeren, maakt men gebruik van de zogenaamde ‘factor A’. Deze geeft aan hoeveel pensioen u over een jaar heeft opgebouwd. Voorheen moest hiervoor de factor van het desbetreffende jaar worden gebruikt. Zodoende had u nog drie maanden na afloop van het jaar de tijd om uw ruimte te berekenen en de aftrekbare premie te storten.

Ruim op tijd. Aangezien hiervoor sinds enkele jaren de factor van het voorgaande jaar mag worden gebruikt, is het tegenwoordig mogelijk om ruim op tijd te berekenen hoeveel fiscale ruimte u heeft om een lijfrente te storten.

Terugwenteling niet meer mogelijk

Betalen vóór 2012. Vandaar ook dat het met ingang van 2011 niet langer mogelijk is om lijfrentepremies terug te wentelen. Let op. Dit betekent dat wanneer u premies in aftrek wilt brengen in uw aangifte inkomstenbelasting over 2011, u deze premies ook daadwerkelijk betaald moet hebben in 2011. En dus niet pas in het begin van 2012.

Uitzondering. Deze aanpassing geldt overigens niet voor lijfrenteverzekeringen die worden afgesloten vanwege de staking van een inkomstenbelastingonderneming of de omzetting van een fiscale oudedagsreserve (FOR). Hiervoor blijft de termijn van zes maanden na afloop van het desbetreffende jaar gehandhaafd.

Vervaldatum checken

Polis nakijken! Door het verbod op terugwenteling is uw huidige lijfrenteverzekering wellicht niet meer up-to-date. Immers, wanneer de premievervaldatum die daarin is opgenomen, nog uitgaat van een betaling in het begin van het jaar volgende op het jaar waarin u de premies wilt aftrekken, dan loopt u straks de fiscale aftrek mis.

Aanpassing. Het is zaak dergelijke polissen tijdig aan te laten passen. Mogelijk heeft uw verzekeringsmaatschappij hierover al contact met u opgenomen. Zo niet, dan adviseren wij u hiervoor op korte termijn actie te ondernemen. Neem hiervoor contact op met uw verzekeringsmaatschappij, bank of tussenpersoon.

Als u lijfrentepremies wilt aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting over 2011, moet u deze premies ook daadwerkelijk betaald hebben in 2011. Bekijk daarom ook tijdig of de premievervaldatum op de lijfrentepolis nog aangepast moet worden. Zo verliest u deze aftrekpost niet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01