TAXATIE - 30.11.2011

Bindend advies, waar moet u rekening mee houden?

Als makelaar kan een beroep op u worden gedaan voor het verkrijgen van een bindend advies. Wanneer kunt u te maken krijgen met een bindend advies en waarmee moet u zoal rekening houden?

Waarom een bindend advies?

Ruzie in de tent. Partijen kunnen in diverse stadia van een geschil om een bindend advies vragen. Als een verschil van inzicht dreigt te escaleren, kan een bindend advies een kostbare en vaak tijdrovende rechtszaak voorkomen. Bij een geschil dat al is gerezen of misschien zelfs al volkomen is geëscaleerd, kunnen partijen besluiten tot het vragen van een bindend advies.

Contractueel. Partijen kunnen ook in een eerder stadium, bijvoorbeeld bij het sluiten van een koopovereenkomst, afspreken dat eventuele geschillen over het uitvoeren van de overeenkomst zullen worden beslecht met een bindend advies.

Uw deskundigheid

De deskundige. Als makelaar bent u natuurlijk bij uitstek deskundig op het gebied van aan- en verkoop van onroerende zaken, huur en verhuur van onroerende zaken en de waardebepaling.

Scheidsrechter. Het is daarom niet zo vreemd dat partijen uw deskundigheid willen gebruiken, bijvoorbeeld voor een bindend advies. Zo’n geschil kan dan al in zijn volle omvang op tafel liggen, maar het kan ook zijn dat een bindend advies in de koop- of huurovereenkomst is opgenomen.

Waar moet u op letten?

Geen wettelijke regeling. De wet kent geen afzonderlijke bepalingen voor het bindend advies. Voor het bindend advies wordt ‘meegelift’ op de bepalingen van de vaststellingsovereenkomst. Deze bepalingen vindt u in artikel 7:900 en verder van het Burgerlijk Wetboek. Omdat een bindend advies altijd wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, zijn deze regels uit het Burgerlijk Wetboek van toepassing.

Hoor en wederhoor

Beide partijen. Het is bij de totstandkoming van een bindend advies belangrijk dat beide partijen zich kunnen uitlaten over hun standpunt, maar ook dat zij het standpunt van de wederpartij kunnen horen. Verder spelen natuurlijk alle van belang zijnde feiten en omstandigheden mee.

Hoor en wederhoor. Een bindend advies dat tot stand komt zonder dat er rekening is gehouden met hoor en wederhoor, is vernietigbaar. Artikel 7:900 lid 2 spreekt van een overeenkomst waarvan de inhoud of de wijze van de totstandkoming in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid onaanvaardbaar zou zijn.

Terughoudend. Het is vaste praktijk dat een rechter terughoudend is met het vernietigen van een vaststellingsovereenkomst. Het komt er op neer dat van vernietiging pas sprake kan zijn als de beslissing ernstige gebreken vertoont.

Uit de praktijk

Recente rechtspraak. Dit lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar uit een recente uitspraak van de Hoge Raad (LJN: BQ5081) blijkt maar weer eens hoe serieus het beginsel van hoor en wederhoor is. Het bindende advies van twee makelaars werd door de rechter vernietigd, omdat de partijen niet in de gelegenheid waren gesteld om te reageren op een advies dat de beide makelaars hadden gevraagd aan een hoogleraar, alvorens bindend advies uit te brengen.

Pas als bindend adviseur het beginsel van hoor en wederhoor toe. Wees erop bedacht dat u alle stukken aan beide partijen ter kennis brengt en geef hun de gelegenheid er hun visie over te geven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01