FISCALE WINST - 07.11.2011

Extra belastingvoordeel als u innoveert?

Las u ook iets over een nieuwe subsidie voor ondernemers die investeren in technologische innovaties? Geldt deze alleen voor grote ondernemingen of kunt u daar als MKB’er ook iets mee? Zo ja, vanaf wanneer?

Research & Development Aftrek (RDA)

Vanaf 2012. Onlangs is door de overheid bekendgemaakt dat er een nieuwe fiscale regeling komt voor bedrijven die investeren in technologische innovatie, de regeling Research & Development Aftrek (RDA). Op dit moment wordt er een voorstel voor deze fiscale regeling verder uitgewerkt. Het is de bedoeling dat de regeling per 1 januari 2012 in zal gaan. Waar gaat het precies om?

Aanvulling op WBSO-regeling. De regeling zal een aanvulling vormen op de reeds bestaande WBSO-regeling (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Deze regeling biedt thans aan innovatieve ondernemingen (ook aan veel MKB-ondernemingen) een fiscale vergoeding enkel en alleen op de loonkosten die gemoeid zijn met R&D-werkzaamheden. Tip. Voor investeringen in alle overige niet-loonkosten (bijv. verbruik materialen, testapparatuur, etc.) kunnen ondernemingen straks gebruikmaken van de RDA-regeling.

Hoe groot is het fiscale voordeel?

De nieuwe regeling biedt aan bedrijven die investeren in de ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten een extra aftrekpost op de winst van ondernemingen. Het percentage investeringsaftrek voor 2012 wordt voorzien op 40%.

BV. Dit levert voor ondernemingen die vennootschapsbelastingplichtig zijn (alle BV’s bijvoorbeeld) netto een voordeel op van 10%, uitgaande van een Vpb-tarief van 25,5%.

Geen BV. Voor ondernemers die inkomstenbelastingplichtig zijn (zelfstandig ondernemers actief vanuit een Vof of eenmanszaak) is het voordeel afhankelijk van het belastingtarief dat de ondernemer betaalt.

Aanvraagprocedure

Nog onduidelijk. Op dit moment is nog niet in detail bekend hoe de aanvraagprocedure voor de RDA-regeling zal verlopen en welke R&D-investeringen in aanmerking komen. Wel is bekend geworden dat de aanvraagprocedure en beoordelingscriteria voor de nieuwe RDA-regeling zo veel mogelijk zullen aansluiten bij de WBSO-regeling.

Wat in de praktijk? Ondernemingen die gebruik willen maken van de RDA-regeling zullen tevens een aanvraag moeten indienen voor de WBSO. De op­­gevoerde investeringen dienen aan te sluiten bij de uit te voeren R&D-werkzaamheden. Let op.  Aan­­vragen voor de WBSO-2012 moet u uiterlijk 30 november 2011 ingediend hebben. Om voor de WBSO-regeling in aanmerking te komen, dienen deze werkzaamheden betrekking te hebben op technologische innovatie, zoals:

  • ontwikkeling van nieuwe producten, processen of programmatuur/diensten;
  • haalbaarheidsstudies, voorafgaand aan de ontwikkeling van producten, processen of programmatuur;
  • technisch onderzoek ter verbetering van productieprocessen of programmatuur;
  • technisch wetenschappelijk onderzoek.

Terugwerkende kracht

Aanvraag? Onbekend is nog wanneer u de RDA-aanvraag kunt indienen, naar verwachting zal dit begin 2012 zijn. Tip. Wel is bekend dat als u vanaf 1 januari 2012 R&D-investeringen verricht, u met terugwerkende kracht alsnog een aanvraag kunt indienen. Laat u tijdig informeren via uw (subsidie)adviseur over de aanvraagtermijn van de RDA-regeling! Ook wij volgen dat verder voor u.

Investeert u in vernieuwende producten en diensten, dan komt u óók als MKB’er vanaf 2012 in aanmerking voor de nieuwe RDA-aftrek van 40%. Wanneer u die exact kunt aanvragen, is nog onbekend. Bekend is wel dat die is gekoppeld aan de WBSO-subsidie, en die moet u vóór 30 november 2011 aanvragen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01