PERSONEEL - 18.01.2012

Ik betaal je wat je verdient

U wilt het loon van uw nieuwe medewerker afhankelijk maken van de omzet die hij voor uw praktijk genereert. Is dat toegestaan en waar moet u dan op letten? Hoe zit het verder met zijn vakantiedagen en als hij ziek wordt?

Loon afhankelijk van omzet. De wet staat toe dat u afspreekt dat het loon van uw zelfstandig werkende medewerker een percentage van de door hem behaalde (netto-)omzet is. Denk bijv. aan de mondhygiëniste in de tandartspraktijk. Het gaat daarbij uiteraard om de omzet minus de kosten van derden, zoals techniekkosten. Uiteraard geldt daarbij het minimumloon als ondergrens. En uiteraard geldt ook dat u de afspraken duide­lijk moet vastleggen in de arbeidsovereenkomst. Doet u dan niet of zijn de afspraken onduide­lijk, dan loopt u het risico dat u bepaalde onderdelen van het loon nog een keer moet be­­talen. Houd daarom rekening met het hiernavolgende.

Vakantiegeld en vakantiedagen

Vakantiegeld. Wettelijk heeft een werknemer recht op min. 8% vakantiegeld (de wet spreekt overigens van ‘vakantiebijslag’). Volgens de wet moet het vakantiegeld één keer per jaar, uiterlijk in juni, worden uitbetaald. U mag daar (schriftelijk) ook iets anders over afspreken. U mag dus schriftelijk afspreken dat het vakantiegeld deel uitmaakt van het all-inloon van uw medewerker en dat het per maand wordt uitbetaald.

Vakantiedagen. Ook het loon dat u tijdens de vakantiedagen moet betalen, kunt u onderdeel uit laten maken van het omzetafhankelijke salaris. Ook hier geldt weer dat u dit duidelijk schriftelijk moet vastleggen. Het is daarbij belangrijk dat uw medewerker óók loon krijgt als hij niet werkt. Tip. Neem in de arbeidsovereenkomst een be­­paling op waaruit blijkt dat het loon van de eerder uitbetaalde vakantiedagen uitdrukkelijk bedoeld is om zijn uiteindelijke vakantiedagen te ‘bekostigen’. Zorg verder dat uit de loonstrook duidelijk blijkt welk bedrag is uitbetaald als ‘afkoop’ voor de vakantiedagen.

Opnemen vakantiedagen. Zorg er ook voor dat uw werknemer ook daadwerkelijk de gelegenheid krijgt om vakantiedagen op te nemen. Vakantie heeft immers een rust- en recuperatiefunctie en de wetgever én rechters hechten daar veel waarde aan. Tip. Maak afspraken met uw medewerker over wanneer hij geacht wordt zijn vakantie op te nemen. Dat kan bijvoorbeeld prima in de periode dat de praktijk gesloten is.

Uitbetaling bij ziekte. Als het salaris van uw medewerker afhankelijk is van de door hem ge­­realiseerde omzet, heeft hij strikt genomen geen aanspraak op doorbetaling van het loon als hij ziek is. Deze wettelijke verplichting geldt óók als u een omzetafhankelijk loon afspreekt. Bij ziekte blijft uw medewerker aanspraak maken op ten minste 70% van zijn loon. Tip. U berekent het loon tijdens ziekte door als basis het loon te nemen dat uw werknemer heeft verdiend in een represen­tatieve periode van bijvoorbeeld drie maanden. Zo krijgt de medewerker het loon dat hij verdiend zou hebben, als hij niet ziek zou zijn geweest.

Informatieverplichting werkgever

Als het salaris van uw medewerker afhankelijk is van zijn omzet, geeft de wet uw medewerker de mogelijkheid dat te controleren. Concreet be­­tekent dat dat hij het recht heeft uw boekhouding en/ of uw adminstratie in te zien. Tip. Heeft u liever niet dat uw werknemer zelf in uw boekhouding gaat neuzen, dan kunt u schriftelijk vastleggen wie dat namens hem in voorkomende gevallen mag gaan doen.

Zorg bij een omzetafhankelijk salaris dat duidelijk is vastgelegd welk deel er als betaling voor vakantiedagen en vakantiegeld geldt. Leg ook vast wanneer uw medewerker zijn vakantiedagen opneemt. Bij ziekte moet u ten minste 70% van zijn gemiddelde loon doorbetalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01