FISCALE TOESLAGEN - 20.01.2012

Recht op een toeslag? Dien uw aanvraag tijdig in!

In een aantal gevallen kunt u van de overheid een tegemoetkoming in de kosten krijgen in de vorm van een toeslag. Dien tijdig een aanvraag in, dan laat u geen geld liggen. Wat moet u weten voordat u een aanvraag indient?

Tegemoetkoming van de overheid. Momenteel zijn er vier toeslagen:

  1. zorgtoeslag; dit is een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering;
  2. huurtoeslag; dit is een bijdrage in uw huurkosten;
  3. kindgebonden budget; dit is een bijdrage in de kosten van uw kinderen;
  4. kinderopvangtoeslag; dit is een bijdrage in de kosten van kinderopvang.

Hoogte toeslagen

De hoogte van de toeslagen verschilt van geval tot geval en is onder andere afhankelijk van de ge­­maakte kosten, de hoogte van uw inkomen (en eventueel dat van uw partner en/of inwonende kinderen) en in sommige gevallen van uw vermogen. Let op. In de toekomst gaat het vermogen in box 3 vaker een rol spelen.

Zelf berekening maken. Via de website van de Belastingdienst (http://www.belastingdienst.nl - zoek op ‘toeslagen’) kunt u zelf een berekening maken van de toeslagen die u kunt verwachten. Aan deze berekening kunt u geen rechten ont­lenen, maar zij geeft wel een goede indicatie.

Zelf aanvragen

Als u een toeslag van de overheid wilt ontvangen, moet u deze meestal zelf aanvragen. Alleen voor het kindgebonden budget geldt dat u dit meestal niet zelf hoeft aan te vragen.

Eenmalig. U hoeft een toeslag maar één keer aan te vragen. Daarna zit u ‘in de molen’ en krijgt u de toeslag voortaan elk jaar vanzelf. Let op. Alleen als u nu nog een toeslag aanvraagt voor 2011 of eerder, moet u nog wél een aparte aanvraag doen voor het jaar 2012.

Wijzigingen. Bij wijzigingen in uw persoonlijke situatie of bij een sterke stijging of daling van uw inkomen, kan de hoogte van uw toeslag ver­ande­­ren. Bijvoorbeeld als u gaat trouwen, gaat scheiden, in het geval van een verhuizing of als u verwacht dat uw winst sterk zal stijgen of dalen.

Meteen doorgeven. Geef dergelijke wijzigingen meteen door. Zo kunt u direct profiteren van de hogere toeslag. Ook in het geval van een lagere toeslag kan het in uw belang zijn om wijzigingen door te geven. Zo voorkomt u dat u aan het einde van het jaar een onaangename verrassing krijgt in de vorm van een fiks, terug te betalen bedrag.

Let op. Als u een wijziging doorgeeft voor 2011 die ook geldt voor 2012, dan moet u deze wijziging voor 2012 apart doorgeven.

Toeslag stopzetten. U kunt uw toeslag op elk moment stopzetten. Dit kan ook met terug­werkende kracht. Dit kunt u bijvoorbeeld doen als u op enig moment ontdekt dat u een veel te groot bedrag aan toeslag heeft ontvangen of u de toeslag on­­terecht heeft aangevraagd.

Inkomen sturen?

Aanvragen over 2011? Als ondernemer kunt u uw inkomen sturen. Dit kan goed van pas komen als u nu nog een toeslag over 2011 wilt aanvragen. Denk aan het al dan niet toepassen van wille­keurige afschrijving, het doteren aan of het laten vrijvallen van een reserve of voorziening, het al dan niet doteren aan de oudedagsreserve. Het is volstrekt legaal om hiermee uw (fiscale) positie te optimaliseren. Dit is niet alleen gunstig voor de inkomstenbelasting, maar ook voor uw toeslagen.

Als ondernemer kunt u uw inkomen sturen (door afschrijven, doteren, vrijval reserves, etc.). Dit kan ook van pas komen als u nog een toeslag over 2011 wilt aanvragen, zoals bijvoorbeeld de zorgtoeslag.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01