E-MAIL - BEVEILIGING - 15.08.2012

Uw e-mail beveiligen

Uw e-mailaccount is natuurlijk beveiligd met een wachtwoord, of u nu webmail of een e-mailpakket gebruikt. Is dat echter wel een voldoende sterke beveiliging om hackers buiten te houden?

Wie uw e-mailaccount kraakt, kan veel schade aanrichten: mails verwijderen, gegevens stelen, ... Via uw e-mail kunnen ze zelfs toegang krijgen tot uw accounts bij bv. sociale netwerken, online winkels of zelfs financiële diensten. Hoe? Veel diensten hebben een oplossing voor als u uw wachtwoord vergeet en versturen een nieuw wachtwoord naar uw e-mailadres. Wie in uw mail inbreekt, kan dit misbruiken om nieuwe wachtwoorden voor uw accounts te krijgen!

Wachtwoord

Uw e-mailwachtwoord (in uw webmail of uw mailpakket) is en blijft de belangrijkste barrière tegen inbrekers. Maak het dus zo veilig mogelijk:

  • gebruik geen voor de hand liggende zaken zoals namen of geboortedata;
  • maak het wachtwoord lang genoeg (minimaal acht tekens);
  • voeg enkele speciale tekens toe.

Ideaal is ook dat u uw wachtwoord af en toe wijzigt, bv. een paar keer per jaar.

Veiligheidsvraag

Sommige online maildiensten laten u een veiligheidsvraag instellen voor het geval u uw wachtwoord vergeet. Kies een vraag die alleen u kunt beantwoorden. Vermijd zeker vragen waar­­op het antwoord online te vinden is, bv. “Waar bent u opgegroeid?” Een zwakke veiligheidsvraag betekent dat hackers gemakkelijk uw superveilige wachtwoord kunnen omzeilen! Tip. Bij Gmail en Yahoo Mail kunt u een telefoonnummer invullen waarop u een berichtje met een wachtwoord-resetcode kunt ontvangen. Dat is veel beter dan de klassieke veiligheidsvraag.

Aan- en afmelden

Op het aanmeldscherm van uw webmail zijn er vaak speciale opties om veiliger in te loggen. Die zijn vooral van belang als u niet op eigen computer werkt. De optie Mij aangemeld houden moet u dan zeker uitvinken. Als extra maatregel kunt u in de browser de optie Privénavigatie aanzetten (bv. in Chrome via het sleutel-icoontje: New Incognito Window), zodat niets in de browsergeschiedenis bewaard blijft. Vergeet zeker niet af te melden nadat u klaar bent en sluit ook de browser af.

Bij Hotmail kunt u op het startscherm een een­malige aanmeldingscode via sms aanvragen om op een publieke computer in te loggen. Gmail heeft iets gelijkaardigs: een aanmeldingsbeveiliging in twee stappen. Naast uw wachtwoord moet u dan, telkens als u op een nog onbekende computer inlogt, een code invoeren die u op uw gsm ontvangt. Om dit in te stellen klikt u in Gmail rechtsboven op uw adres of foto en kiest u Accountinstellingen; Beveiliging; Verificatie in twee stappen.

Extra maatregelen

1. Bij Hotmail en Gmail kunt u uw account zo instellen dat er altijd verbinding gemaakt wordt via https. Zo blijven al uw gegevens gecodeerd tijdens het transport over internet. Werkt u met een e-mailpakket, dan bereikt u hetzelfde effect door in uw accountinstellingen de optie TLS aan te zetten (als de leverancier van uw e-mailadres dit ondersteunt, wat meestal het geval is).

2. Denk eraan om uw antiviruspakket altijd up-to-date te houden. Dit pakket houdt immers ook uw mail goed in de gaten, bv. om phishing tegen te gaan.

Een gehackte e-mailaccount brengt ook uw accounts bij andere online diensten in gevaar. Beveilig uw mail daarom met een sterk wachtwoord en enkele extra maatregelen: een sterke veiligheidsvraag, een beveiligde verbinding, extra verificatie, ...

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01