BOUWLEGES - 28.08.2012

Bouwleges lusten we lekker niet!

Als bouwondernemer krijgt u vaak te maken met bouwleges. Veel geld waar vaak weinig voor gedaan wordt. Hoe kan bezwaar maken nu echt lonend zijn?

We brengen u op de hoogte van drie actuele zaken die laten zien dat bezwaar lonend kan zijn. Leest u verder!

IJsselstein. De eerste zaak betrof de gemeente IJsselstein. Bedrag van de aanslag: ruim € 6.400,- aan bouw- en welstandleges. Het ging om de renovatie van een monument. Het aan leges verschuldigde bedrag hing samen met de kosten van de renovatie. Die waren € 250.000,-. De eigenaar was het daar niet mee eens omdat de gemeente was uitgegaan van de totale kosten, en dus ook die kosten had meegenomen waarvoor geen vergunning nodig was. Daar was de rechter het mee eens. De aanslag werd verlaagd tot € 960,-. Van de totale kosten had maar iets minder dan € 40.000,- betrekking op vergunningsplichtige werkzaamheden. De zaak IJsselstein laat zien dat de kosten van niet-vergunningsplichtige werkzaamheden niet meegeteld mogen worden bij de berekening van de aanslag. Vermeld - ter voorkoming van misverstanden - bij de aanvraag de wel en niet-vergunningplichtige kosten apart.

Wijchen. In Wijchen werd € 340.000,- aan leges in rekening gebracht. Het ging om vier bouwvergunningen, waarin 245 wooneenheden zouden komen. Het aardige was dat die vier vergunningen betrekking hadden op (grotendeels) identieke gebouwen. Één keer werken, vier keer factureren, dacht de gemeente. Maar de aannemer (en rechter!) vonden dat daardoor de kosten van het beoordelen van de bouwaanvragen in geen verhouding meer stonden tot het legesbedrag. De aanvrager kreeg een stevige korting op de aanslag. De zaak Wijchen is van belang voor de seriematige bouw. Dient u meerdere aanvragen in, die feitelijk betrekking hebben op één en hetzelfde ontwerp, dan moet de gemeente korting verlenen, nu het gaat om (grotendeels) identieke werkzaamheden.

Nijmegen. Ten slotte Nijmegen. Die stad rekende meer dan drie ton aan leges. Daarbij werd rekening gehouden met kosten die hoorden bij uitvoering van taken in het algemeen belang. En laat die nu vrijgesteld zijn in de legesverordening. Ook hier moest de legesaanslag de prullenbak in. In Nijmegen weten ze nu dat kosten gemaakt voor het algemeen belang zijn vrijgesteld bij het opleggen van een nota voor leges.

Kosten van niet-vergunningplichtige werkzaamheden mogen niet in de legesaanslag, is nu beslist. Check uw bouwlegesaanslag hierop. Dien uw bezwaarschrift in!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01