RECHT VAN DE BOUW - 28.08.2012

Wat zegt het bestemmingsplan over dove gevels?

Als het bestemmingsplan regels geeft over dove gevels van nieuwbouw­woningen, mogen die gevels dan na oplevering nog worden aangepast? Wat is nu het ­vonnis van de rechter? Hoe staat u nu sterk als de gemeente moeilijk doet?

Vergunning geweigerd. De eigenaar van een nieuwbouwwoning die pas een jaar geleden is opgeleverd, wil in de zijgevel een raam plaatsen. Daarom stapt hij naar de gemeente om een vergunning aan te vragen. Maar die vergunning wordt geweigerd. De gemeente verwijst daarvoor naar het bestemmingsplan. Daarin staat dat de betreffende woning aan die kant alleen een dove gevel mag hebben.

Wet geluidhinder. Op basis van de Wet geluidhinder heeft de gemeente het recht om in het bestemmingsplan de verplichting vast te leggen dat nieuwbouwwoningen aan de kant waar de geluidsoverlast te verwachten is, alleen dove gevels mogen hebben. Daarbij valt te denken aan geluidsoverlast door de nabijheid van een snelweg of van een industrieterrein.

Normen overschreden

Lawaai. In de gemeente waar dit speelt, ligt er inderdaad een industrieterrein dicht tegen de nieuwbouwwijk aan. Door het lawaai dat de bedrijven veroorzaken, wordt niet voldaan aan de normen die op basis van de Wet geluidhinder als aanvaardbaar worden beschouwd. Aanvullende maatregelen als het plaatsen van een geluidsscherm, blijken het probleem niet te verhelpen. Daarom meent de gemeente in zijn recht te staan door in het bestemmingsplan de verplichting tot dove gevels op te nemen. Maar de huiseigenaar is het daar niet mee eens en stapt naar de rechter.

Geen nieuwbouw

Volgens de huiseigenaar zegt het bestemmingsplan alleen iets over normen en verplichtingen die gelden bij het realiseren van nieuwbouw. Maar daar is hier geen sprake van. Het gaat immers over de aanpassing van een bestaande woning. En daar zegt het bestemmingsplan niets over. Dus de gemeente heeft geen enkele reden om hem de vergun­ning te weigeren.

Bestemmingsplan niet onderuithalen. Maar de gemeente vindt dat onzin. De verplichting tot het realiseren van een dove gevel is in het bestemmingsplan opgelegd om de overlast van geluids­hinder tegen te gaan. Bij aantoonbare geluidsoverlast die niet op andere wijze te verhelpen is, heeft de gemeente het volste recht om die verplichting op te leggen. Als die regel een jaar na dato kan ­worden omzeild door alsnog ramen te plaatsen in de dove gevels, dan wordt het bestemmingsplan achteraf onderuit gehaald. Dat kan nooit de be­­doeling zijn!

Wat heeft de rechter nu beslist?

Helaas gemeente! Maar helaas voor de ge­meente is de rechter (AB Raad van State 23 mei 2012; nr. 201109858/1/R1) het daar niet mee eens. In het bestemmingsplan moeten duidelijke regels staan die gelden voor dove gevels zowel bij oprichting van de woning als bij aanpassing en verandering van de woning. Maar dat is hier niet het geval. Het bestemmingsplan stelt alleen normen vast voor het realiseren van nieuwbouw. Het zegt niets over aanpassing of verandering van de woning na op­­levering. In dat geval mag de gemeente de ver­gunning voor het plaatsen van een raam in de dove gevel niet weigeren. Dan had ze er maar voor moeten zorgen dat er óók duidelijke regels staan in het bestemmingsplan over dove gevels van al gerealiseerde woningen!

In het bestemmingsplan moet uitdrukkelijk staan dat de regels voor dove gevels voor nog te realiseren woningen en voor de aanpassing en wijziging van bestaande woningen gelden. Zo niet, dan mag de gemeente u de vergunning hiervoor niet weigeren. Bekijk dus het bestemmingsplan van de gemeente!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01