BTW - 20.08.2012

Verklein risico’s btw-carrouselfraude

Sinds 1 juni gelden er nieuwe maatregelen om btw-carrouselfraude te voorkomen. Wat is btw-carrouselfraude en hoe zorgt u dat u geen slachtoffer wordt?

Btw-carrouselfraude. Ondernemer A levert goederen aan onder­nemer B en factureert met btw. B betaalt deze btw aan A en brengt deze in aftrek, maar A draagt de btw niet af aan de Belastingdienst. Als de Belastingdienst het bedrag wil innen, is A verdwenen en is de aftrek aan B al verleend. Het wordt een ‘carrousel’ als dezelfde goederen via een derde partij (C) in het buitenland, vaker een rondje maken langs de­zelfde ondernemers. Dit speelt het meest bij waardevolle goederen die klein van volume zijn; deze zijn immers goedkoop te vervoeren.

Mobieltjes en chips. Voor mobiele telefoons en computerchips (factuur­waarde boven € 10.000,-), geldt per 1 juni een ‘verleggingsregeling’ om fraude te voorkomen. Deze regeling is nog niet verplicht omdat hij nog goedgekeurd moet worden (Europese Raad). Tip. Let extra op als een leverancier per se met btw wenst te factureren.

Problemen voorkomen? De Belastingdienst kan niet alleen de af­­nemer van de frauderende ondernemer hoofdelijk aansprakelijk stellen, maar ook de afnemer in de daaropvolgende transactie, of zelfs een ondernemer verder naar voren in de keten. U kunt dus onbewust slachtoffer worden. Producten waarbij fraude veelvuldig voorkomt zijn:

  • (mobiele) telefoons, pc’s, randapparatuur en computerprogramma’s;
  • foto-, film-, video- en geluidsapparatuur en beeld- en geluidsdragers;
  • scooters, brommers, e.d.

De fraude breidt zich steeds meer uit, zoals nu ook bij autobanden en pannensets. Let op. Wees alert en extra kritisch als u van een onbekende leverancier een aanbod met een uitzonderlijk lage prijs krijgt.

Bonafide. Verzamel in geval van nood documenten, waarmee u laat zien dat u bonafide bent. Zoals uittreksels Kamer van Koophandel van leveranciers en afnemers en offertes en advertenties van vergelijkbare producten. Daaruit kan blijken dat de prijs ongeveer gelijk ligt met wat u betaalde. Samen met documenten die onderbouwen waarom u even­tueel korting kreeg, kan dan blijken dat u te goeder trouw handelde.

Wees extra alert als u handelt in relatief kleine, maar waardevolle goederen en u een zeer lage prijs krijgt aangeboden van onbekende leveranciers.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01