HET OVERKWAM UW COLLEGA - 01.10.2012

Meerwerkafspraken; zwart-op-wit moet!

Als tijdens de bouw duidelijk wordt dat er meerwerk is, mag u die kosten dan altijd in rekening brengen? Wat heeft de rechter hier nu over beslist bij een collega die een woonhuis afbouwde en € 10.138,- meerwerk factureerde?

Meerwerk bij afbouw woonhuis

Vaste aanneemsom. Een collega heeft een overeenkomst gesloten voor de afbouw van een woonhuis. In de aannemingsovereenkomst is een vaste aanneemsom vermeld van € 37.500,- (exclusief btw) voor het volledig afbouwen van het huis. Maar bij de oplevering van de woning dient de aannemer een factuur in van € 47.638,-. In de specificatie die bij de factuur is gevoegd, staat een bedrag van € 10.138,- aan meerwerk.

Nieuwe factuur?

Klant betaalt niet. De opdrachtgever is het niet eens met de factuur en weigert deze te betalen. Hij stelt dat een totaalbedrag van € 37.500,- is overeengekomen voor de werkzaamheden en materialen. Hij is dan ook niet van plan om een cent meer te betalen. Als hij van de aannemer voor € 37.500,- een nieuwe factuur krijgt, wil hij die wel voldoen. Maar daarmee is dan ook de kous af!

Gewijzigde plannen en - afspraken

Volgens de aannemer klopt er niets van de redenering van de opdrachtgever. Het bedrag van

€ 37.500,- dat in de aannemingsoverkomst wordt genoemd, ziet alleen op de in die overeenkomst omschreven werkzaamheden. En niet op de totale afbouw van de woning. Ook stelt de aannemer dat de oorspronkelijke plannen zijn gewijzigd en dat de opdrachtgever met de herziening van de afspraken heeft ingestemd. Dus het is niet meer dan redelijk dat hij de kosten voor het meerwerk en de bijbehorende materialen aan de opdrachtgever in rekening brengt. Omdat beide partijen er niet uitkomen, stapt de aannemer naar de rechter.

Wat heeft het gerechtshof nu beslist?

Geen voorbehoud. Maar helaas voor de aannemer geeft het Gerechtshof Leeuwarden (4 september 2012, LJN: BX6572) hem geen gelijk. In de aannemingsovereenkomst staat duidelijk dat de aanneemsom van € 37.500,- slaat op de totale afbouw van de woning en niet slechts op afzonderlijke werkzaamheden.

Ook heeft de aannemer in zijn offerte en in de overeenkomst geen voorbehoud voor meerwerk of materialen. Daaruit blijkt volgens de rechter duidelijk dat tussen partijen een vaste aanneemsom is overeengekomen.

Goed bewijs is goud waard

Bewijsbal. Dit neemt volgens de rechter niet weg dat het zou kunnen zijn dat de opdrachtgever tijdens de uitvoering van de werkzaamheden opdracht heeft gegeven tot wijziging van het overeengekomen werk of tot meerwerk. Maar dit wordt door de opdrachtgever ontkend. In dat geval ligt de bewijslast daarvoor bij de aannemer, want die heeft verklaard dat de opdrachtgever met de herziening van de overeenkomst heeft ingestemd.

Zwart-op-wit moet. Probleem is echter dat daarvan niets zwart-op-wit staat! De aannemer kan aan de rechter geen stukken overleggen waaruit blijkt dat de opdrachtgever de wijziging van de overeenkomst ‘voor akkoord’ heeft getekend.

Daarom oordeelt de rechter dat de aannemer niet meer dan een bedrag van € 37.500,- (exclusief btw) aan de opdrachtgever in rekening mag brengen. Eventuele meerkosten komen voor zijn eigen rekening!

Maak bij het sluiten van een aannemingsovereenkomst een uitdrukkelijk voorbehoud voor meerwerk en materialen. Zorg als de overeenkomst tussentijds wordt gewijzigd en bij meerwerk direct voor een schriftelijk akkoord van uw opdrachtgever. Zo heeft u bewijs dat hij ervan wist en ermee instemde!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01