Subsidie ter voorkoming van bedrijfsovervallen
Preventief doel. Doelstelling van de ‘Tijdelijke beleidsregels stimulering preventieve maatregelen woning- en bedrijfsovervallen’ is om te stimuleren dat bewoners en bedrijven die zijn overvallen, maatregelen nemen die voorkomen dat hun woning of bedrijf opnieuw wordt overvallen. De overheid wil daarbij helpen de kans te verkleinen.
Let op. Uit onderzoek is gebleken dat personen of bedrijven die zijn overvallen en die geen preventieve maatregelen treffen, een verhoogd risico lopen opnieuw het doelwit van een overval te worden.
Overvallen in 2010, 2011, 2012 of 2013?
Regeling is verlengd. Bewoners en bedrijven die in 2010, 2011 of 2012 zijn overvallen, komen voor subsidie voor het nemen van preventieve maatregelen in aanmerking. De regeling is recentelijk verlengd waardoor ook bewoners en bedrijven die in 2013 worden overvallen, ook in aanmerking komen. Dit dient te worden aangetoond door middel van het proces-verbaal van de aangifte.
Gewelddadig. Van belang is of er sprake is geweest van geweld of een bedreiging met geweld bij de overval of inbraak. Als uw bedrijf slachtoffer was van een inbraak of diefstal waarbij geen geweld is gebruikt of niet met geweld is gedreigd, komt u niet in aanmerking voor deze subsidieregeling.
Preventieve beveiligingsmaatregelen
Maximumbedrag. De maximale subsidie bedraagt € 1.000,- voor het nemen van preventieve maatregelen. Let op. Deze subsidie kunt u pas aanvragen nadat u de preventieve maatregelen heeft genomen. U moet dit met facturen of betalingsbewijzen kunnen aantonen.
Wat kunt u doen? Voorbeelden van preventieve maatregelen voor bedrijven zijn:
- het laten uitvoeren van een veiligheidsscan;
- het installeren van cameratoezicht en/of overvalknoppen;
- het plaatsen van een kluis en/of inbraakwerende kasten;
- het plaatsen van hang- en sluitwerk voor deuren en/of het aanbrengen van goede verlichting;
- het organiseren van een overvaltraining voor het personeel.
Woningen? Voor preventieve maatregelen voor woningen moet u denken aan de installatie van een deurspion, goede buitenverlichting, kierstandhouders of het aanvragen van het ‘Politiekeurmerk Veilig Wonen’.
Aanvraag en voorwaarden?
Eisen. Samengevat komt u in aanmerking als u:
- te maken heeft gehad met een gewelddadige inbraak of overval in de periode van 1 januari 2010 tot en met 31 december 2013;
- bewoner bent van een woning, u eigenaar van een bedrijf of filiaalhouder bent;
- inmiddels de preventiemaatregelen heeft genomen en u dit kunt aantonen (factuur).
Aanvraag. De subsidiebijdrage is afkomstig van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, maar u dient uw aanvraag in bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Deze organisatie voert vanwege haar expertise de subsidieregeling uit. Een aanvraag kan tot en met 30 juni 2014 worden ingediend. Op de website (https://schadefonds.nl zoekwoord ‘schadeformulier’) is een aanvraagformulier beschikbaar dat u dient op te sturen naar de Commissie Schadefonds Geweldsmisdrijven in Rijswijk.