WEBDIENSTEN - CLOUDOPSLAG - 07.02.2013

Mega: een alternatief voor Dropbox & co?

Onlangs werd Mega, de opvolger van MegaUpload, gelanceerd door ‘Kim Dotcom’. Mega profileert zich als een alternatief voor Dropbox, SkyDrive en Google Drive. De moeite waard?

MegaUpload (http://www.megaupload.com) werd begin 2012 afgesloten door de FBI omdat de populaire dienst miljoenen illegale bestanden verdeelde: films, muziek, enz. De maker, ‘Kim Dotcom’, lanceert nu een nieuwe site: Mega (http://www.mega.co.nz). Registreren is eenvoudig: u moet alleen een naam, een e-mailadres en een wacht­woord opgeven. Mega biedt niet minder dan 50 GB gratis ruimte – veel meer dan Dropbox, SkyDrive en Google Drive (zie tabel).

Mega

Om bestanden in uw Mega-cloud te zetten, klikt u op de website op Upload bestand of Upload map. Mega raadt overigens aan om Chrome als browser te gebruiken. Er is geen synchronisatieprogramma beschikbaar, maar dat zal er normaal gezien wel snel komen. U moet dus voorlopig zelf bestanden uploaden en bijwerken, een duidelijk minpunt.

Klikt u op het icoontje naast een bestand, dan kunt u de link opvragen. De bestandlink ziet eruit als https://mega.co.nz/#!EtsXlY Deze link bevat echter de bestandssleutel niet, een veiligheid die Mega inbouwt om beveiligde bestanden te ver­sturen naar anderen. Vinkt u dus Bestandssleutel aan, dan krijgt u een link zoals https://mega.co.nz/#!EtsXlY!C1DLPgG30-(langecode)Vxo8G-4 Stuurt u deze link naar een vriend of kennis, dan kan het bestand zonder problemen gedownload worden. Tip. Klikt u niet op Download, maar op Import, dan wordt het bestand aan het Mega-account van uw vriend of kennis toegevoegd.

Waarom zo ingewikkeld? Mega versleutelt alle bestanden en zonder sleutel (die ze beweren zelf niet te kunnen inzien) kunnen ze die bestanden ook niet zelf bekijken. Dat is dan weer belangrijk voor mogelijke rechtszaken tegen Mega. Snel na de lancering bleek Mega al gebruikt te worden voor het illegaal verspreiden van films en muziek.

Klikt u met de rechtermuisknop op een map, dan kunt u ook Delen kiezen. Geef vervolgens een e-mailadres in en kies of de gebruiker volledige toegang krijgt of enkel leestoegang tot de map. De gebruiker ontvangt dan een e-mail om de map te bekijken; registratie is wel vereist. Tijdens onze tests werkte Mega snel en zonder problemen.

Concurrentie?

Dropbox, SkyDrive en Google Drive zijn eigenlijk geen echte directe concurrenten voor Mega. U krijgt er veel minder ruimte, maar u kunt wel gemakkelijk en automatisch bestanden synchro­niseren. Bovendien is de kans veel kleiner dat deze diensten worden afgesloten; ze worden amper gebruikt voor illegale bestandsuitwisseling.

Mega Dropbox SkyDrive Google Drive
Gratis ruimte 50 GB 2 GB 7 GB 5 GB
Max. bestandsgrootte onbeperkt onbeperkt 2 GB 10 GB
Uploaden web web, apps, software web, apps, software web, apps, software
Te betalen pakketten 500 GB: € 10/maand2 TB: € 20/maand4 TB: € 30/maand 100 GB: $ 10/maand200 GB: $ 20/maand500 GB: $ 50/maand 20 GB: $ 10/jaar50 GB: $ 25/jaar100 GB: $ 50/jaar 25 GB: $ 2,50/maand100 GB: $ 5/maand200 GB: $ 10/maand

Mega biedt veel gratis ruimte (50 GB) en werkt snel. Automatisch synchroniseren kan echter (nog) niet en het is twijfelachtig of de site tegen illegale bestands­uitwisseling bestand is. Voor automatisch synchronisatie verkiezen we nog steeds Dropbox, SkyDrive of Google Drive.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01