BELASTINGCONTROLE - 21.02.2013

Controleaandacht van fiscus op afromen, wat nu?

Voor veel ondernemers is de kassa het vertrek- én het eindpunt van hun handel. Maar het rommelt rondom de kassa. Fraude, boze belastingambtenaren en dan nu iets nieuws: een echt keurmerk.

Kassafraude. Er wordt volgens de Belastingdienst (te) veel gerommeld en regelrecht gefraudeerd met kassa’s. Vooral het gebruik van ‘afroom-modules’ is een doorn in het oog van de belastingambtenaren.

Afroommodule. Met een afroommodule op de kassa kunnen verkopen worden aangeslagen en krijgt de klant gewoon een bon, maar in het kasregister (geheugen) blijft de omzet onzichtbaar voor de fiscus. Zulke modules worden verkocht door malafide leveranciers. Pikt de fiscus hun administratie in, dan bent u als afnemer de sigaar! Uit onderzoek van de fiscus blijkt dat maar liefst 15% van alle kassagebruikers de omzet afroomt.

Afromen opbiechten bij de fiscus?

Boete. Wie afgeroomd heeft en dat bij nader inzicht toch niet zo’n goed plan vond, kan dat aan de fiscus opbiechten. Als men vrijwillig aangeeft dat men omzet heeft afgeroomd, krijgt men een lagere boete. Wie ‘niets opbiecht’ en later bij een controle betrapt wordt, krijgt natuurlijk de gewone behandeling van de fiscus, dus met de hogere boete van 100%. Let op. Als u dit opbiechtplan met uw adviseur wilt bespreken, moet hij uw fraude volgens de wet wel melden bij de overheid.

Wat heeft de ombudsman nu beslist?

Fiscus moet voorzichtig te werk gaan. De fiscus moet voorzichtig te werk gaan in haar jacht op kassafraudeurs. Zo besliste de Nationale ombudsman (Rapport 2012/093) dat de Belastingdienst bij een onderzoek naar afroommethoden van kassasystemen onzorgvuldig was omgegaan met de belangen van leveranciers. De fiscus had zijn geheimhoudingsplicht geschonden door onnodig negatieve informatie te verschaffen. Ook het gebruik van de term ‘afroomtoets’ was voorbarig en misplaatst. Met die term wordt immers gesuggereerd dat de kassaleverancier deze ‘knop’ expres had gemaakt om te kunnen frauderen.

Nieuw: (fiscale) keurmerkkassa’s

Betrouwbaarheidssticker. Na alle geruzie over kassa’s en afroommodules hebben de leveranciers van afrekensystemen keurmerkkassa’s ontwikkeld. Met zo’n kassa weet u zeker dat alle gegevens juist en volledig worden vastgelegd. Een ontwikkeling die de fiscus natuurlijk toejuicht.

Keurmerk. Ook voor de ondernemer zelf kan het voordelig zijn, bijvoorbeeld om fraude door het personeel te voorkomen. Voor het keurmerk is een stichting opgericht, de Stichting Betrouwbare Afrekensystemen. Die geeft het keurmerk af op advies van onafhankelijk deskundigen.

In overleg met fiscus. De eisen van het keurmerk worden opgesteld in overleg met belanghebbenden, waaronder ook de Belastingdienst. Niet alleen geavanceerde - dus dure - systemen komen overigens voor het keurmerk in aanmerking. Ook eenvoudigere kassa’s voor het MKB kunnen een ‘sticker’ krijgen.

Tip. Kijk eens op de site van de stichting: http://www.keurmerkafrekensystemen.nl

Controlegedoe voorkomen. Natuurlijk - en dat laat ook de fiscus weten - blijft een juist en correct gebruik van de kassa de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Bij een bezoek van de controleur werkt zo’n keurmerkkassa echter toch eerder in uw voordeel en voorkomt die controlegedoe.

De fiscus controleert op het afromen van omzet via kassa’s die de omzet (deels) onzichtbaar houden voor de fiscus. Als men vrijwillig aangeeft dat men omzet heeft afgeroomd, krijgt men een gematigde boete. Wie bij controle wordt betrapt, krijgt een boete van 100%. Overweeg om over te gaan op keurmerkkassa’s.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01