SOFTWARE - MUZIEK - 21.03.2013

Zo deelt u muziek in iTunes of Windows Media Player

Met een draadloos netwerk kunt u gemakkelijk muziek streamen en zo beschik­baar maken in meerdere ruimtes, bv. thuis, in uw winkel, wachtzaal, werkplaats, ... Maar hoe doet u dat precies in iTunes en Windows Media Player?

ITunes

ITunes (http://itunes.apple.com) laat u muziek delen met andere computers en ook mobiele apparaten (vanaf versie 10.2). Zo kunt u dus liedjes van de ene computer (bv. in uw kantoor of woonkamer) laten afspelen op een ander toestel (bv. in uw winkel, wachtzaal, werkplaats, keuken, ...). De functie waarmee u uw iTunes-bibliotheek beschikbaar kunt stellen voor andere apparaten heet Thuisdeling. U activeert dat via het menu Archief; Thuisdeling (iTunes 10: via Geavanceerd). U wordt dan naar een volgend scherm geleid, waar u uw Apple-ID en -wachtwoord moet invoeren. Klik daarna op Stel thuisdeling in, en sluit af met Gereed. Deze functie werd eigenlijk ontwikkeld om muziek te delen over een thuis­netwerk. Maar als bv. uw praktijk of winkel­ruimte op datzelfde netwerk aangesloten is, dan kunt u in principe ook daar deze optie gebruiken.

Let op! Thuisdeling is beperkt tot maximaal vijf toestellen. Een extra voorwaarde is dat ze allemaal over dezelfde Apple-ID beschikken. U kunt dus niet zomaar uw iTunes-bibliotheek gaan delen op de laptop van uw collega (ook al maakt die gebruik van uw netwerk). Vergeet trouwens niet om de thuisdeling-functie ook te activeren op iedere computer die u erbij wilt betrekken.

Zodra thuisdeling overal geactiveerd is, vindt u in iTunes de bibliotheek van de andere computers terug (links bovenaan via de pop-uplijst Biblio­theek, onder Thuisdeling). Dat kan soms wel even duren. Wilt u uw muziekbibliotheek ook delen met bv. uw iPhone of iPad in hetzelfde netwerk? Ga daarop dan eerst naar Instellingen; Muziek en geef bij Thuisdeling uw Apple-ID en -wachtwoord in. Daarna klikt u (ook op uw mobiele apparaat) op het Muziek-icoon, selecteert u onderaan Meer, klikt u op Gedeeld en kiest u de gewenste bibliotheek uit het lijstje.

Windows Media Player

In Windows Media Player (http://windows.microsoft.com/nl-be/windows/windows-media-player) kan het ook. Hoe dat precies moet, hangt af van de versie die u gebruikt. In versie 11 klikt u op het pijltje onder de Mediabibliotheek en selecteert u Media delen. Daarna kiest u Mijn media delen met... en kunt u de gevonden ap­pa­raten in het netwerk bevestigen.

Let op! De kans bestaat dat u deze optie niet kunt selecteren. Dat is het geval wanneer Windows uw thuisnetwerk interpreteert als een publiek net­werk. Klik dan op de Netwerk-knop. In het nieuwe menu selecteert u Aanpassen (naast de naam van het bewuste netwerk). Kies vervolgens de optie Particulier en klik dan op Volgende en Sluiten. Ter info: als u een andere versie van Windows Media Player gebruikt, dan vindt u via Google voldoende handleidingen over hoe u uw muziek moet streamen.

Vanaf het moment dat u alle andere pc’s in uw netwerk op een gelijkaardige manier in­­gesteld heeft, vindt u de gedeelde bibliotheken terug aan de linkerkant van het scherm.

Denk aan de spelregels!

Vergeet niet dat u bij het afspelen van muziek in pu­blieke ruimtes – bv. uw winkel, uw wacht­zaal, ... – rekening moet houden met de wetgeving ter zake.

Muziek delen met andere computers (in eenzelfde netwerk) kan zowel via iTunes als via Windows Media Player. Houd wel rekening met de spelregels wanneer u muziek in publieke ruimten afspeelt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01