BELASTINGAANGIFTE - 26.04.2013

Aangiftetijd, voorkom boetes!

De boeteregelingen van de Belastingdienst worden steeds meer aangescherpt. Als uw belastingaangifte niet op tijd binnen is, riskeert u een verzuimboete.

Verzuimboete. Voor de belastingen is er een verschil tussen een verzuimboete en een vergrijpboete. U krijgt een verzuimboete als u uw aangifte niet of niet op tijd indient (aangifteverzuim) of de belasting niet op tijd betaalt (betalingsverzuim).

Vergrijpboete. Een vergrijpboete wordt opgelegd als u opzettelijk een verkeerde of onvolledige aangifte indient of als uw aangifte door uw grove schuld verkeerd of onvolledig is ingediend. De opzet of grove schuld moet dan wel aan u te wijten zijn.

Inkomstenbelasting. De maximale verzuimboete voor het niet, te laat of onvolledig doen van aangifte voor de inkomstenbelasting bedraagt € 4.920,-. Als u de aangifte inkomstenbelasting niet of te laat indient, bedraagt de verzuimboete € 226,-. Bij een tweede achtereenvolgend aangifteverzuim zelfs 20% van € 4.920,- = € 984,-. In uitzonderlijke gevallen kan de inspecteur een verzuimboete opleggen van € 4.920,-, bijvoorbeeld bij stelselmatig verzuim.

Eerst een herinnering. Als u te laat bent, krijgt u eerst nog een herinnering tot het doen van aangifte. Pas als u aan de daarin gestelde termijn niet voldoet, is er een beboetbaar feit. De inspecteur moet bewijzen dat u een herinnering heeft ontvangen. En hoe zit het dan eigenlijk met de btw en de loonheffing?

Verzuimboete btw. De maximale boete voor een aangifteverzuim voor de btw is € 123,-. De inspecteur kan bij een aangifteverzuim een boete opleggen van € 61,-. De maximumboete kan slechts in uitzonderlijke gevallen worden opgelegd, bijvoorbeeld bij stelselmatig te laat of niet-ingediende aangiften. Tip. U heeft zeven dagen speling.

Verzuimboete loonheffing. Voor een aangifteverzuim in de loonbelasting geldt een hoger maximumboetebedrag, namelijk € 1.230,-. De inspecteur kan bij een aangifteverzuim een boete opleggen van 5% van dat maximum. Ook hier heeft u zeven dagen speling.

Lever uw aangiftes op tijd in. Doet u dat niet, dan heeft u zo een boete te pakken. U moet dan wel eerst een herinnering van de Belastingdienst hebben ontvangen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01