LOONHEFFING - 27.05.2013

Tablet van de zaak. Wat is er nu fiscaal ‘noodzakelijk’?

De fiscale voorwaarden waaronder een tablet onbelast aan een werknemer - dus ook aan uzelf als directeur-grootaandeelhouder van uw BV - kan worden verstrekt, lijken na uitspraken van de staatssecretaris versoepeld. Hoe zit dat?

De tablet is ‘hot’! Veel werknemers en ondernemers willen graag met een tablet werken. Fiscaal is er al enige tijd discussie over de wijze waarop de verstrekking van een tablet aan een werknemer of aan uzelf als DGA moet worden behandeld. Moet dit worden belast of niet? Door recente uitspraken van staatssecretaris Weekers lijken de fiscale eisen te zijn versoepeld. Hoe profiteert u hiervan?

Hamvraag: wat is een ‘tablet’? De vraag die voorheen speelde, was of een tablet een computer was, dan wel een communicatiemiddel, zoals een mobiele telefoon.

Dit onderscheid is fiscaal van belang omdat voor het onbelast verstrekken van een mobiele telefoon slechts een zakelijk gebruik van 10% vereist is. Als er een computer wordt verstrekt, dan kan dit alleen onbelast plaatsvinden wanneer het zakelijk gebruik minimaal 90% is. Een groot verschil dus!

Besluit van de staatssecretaris

Criteria. In een Besluit uit 2011 (BLKB2011/618M, 05.07.2011) gaf de staatssecretaris aan welke criteria hij hanteerde voor het maken van het onderscheid tussen een communicatiemiddel en een computer. De voornaamste eis was dat een communicatiemiddel niet mocht beschikken over een scherm dat groter was dan 7 inch.

Voor vrijwel alle tablets geldt dat zij op basis van dit criterium worden aangemerkt als computer. Er dient dan dus te worden aangetoond dat de werknemer de tablet voor minimaal 90% zakelijk gebruikt, wil men deze onbelast aan een werknemer kunnen verstrekken.

Nu versoepeling door nieuwe uitspraak. Ge­­lukkig lijken deze eisen nu enigszins te worden versoepeld. Tijdens een kamerdebat heeft de staats­­secretaris aangegeven dat hij een dergelijk cri­­terium niet meer van deze tijd vindt (Kamerbrief, nr. DB/2013/96M). Hij wil aansluiten bij het zogenaamde ‘noodzakelijkheidscriterium’. Dit nieuwe criterium stelt dat een verstrekking onbelast mag plaatsvinden als het gebruik van de verstrekking noodzakelijk is voor het werk. Weekers noemt kamerleden, journalisten en vertegenwoordigers als voorbeelden.

Wat kunt u hier nu mee?

Wat betekent dit nu voor u? De uitspraken van de staatssecretaris lijken een direct ingaand beleid van goedkeuring in te houden. Dit betekent dat u dit nieuwe criterium direct kunt gaan gebruiken. Als u dus aan uw werknemers onbelast een tablet verstrekt, dan zult u moeten kunnen aantonen dat deze noodzakelijk is voor het werk.

Voorbeelden. Bijvoorbeeld omdat uw werknemers veel onderweg zijn en zo hun e-mail kunnen blijven beantwoorden. Of omdat op de tablet een softwareprogramma van de zaak kan worden gebruikt waarin offertes en orders direct kunnen worden ingevoerd.

Directeur-grootaandeelhouder. Ook voor u als DGA geldt hetzelfde criterium. Bedenk wel dat er een onderscheid is tussen ‘nodig’ en ‘noodzakelijk’. Het noodzakelijkheidscriterium vraagt dus meer: u voldoet hieraan als u écht niet zonder kunt!

Anders in vrije ruimte. Overigens kunt u, als u al gebruikmaakt van de werkkostenregeling, de tablet ook opnemen in de vrije ruimte van 1,5%. Daaraan worden geen eisen gesteld en een onbelaste verstrekking is dus altijd mogelijk.

Maak nu gebruik van de ‘vers van de pers’-toezegging van de staatssecretaris en geef uzelf onbelast een tablet van de BV. Zorg wel dat u kunt aantonen dat er sprake is van een noodzaak voor uw beroeps- of bedrijfsuitoefening. Bijvoorbeeld om zo handig uw e-mails te kunnen blijven beantwoorden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01