BTW - FACTUUR - 24.06.2013

Apart verzoek voor btw-teruggaaf

Als een afnemer zijn factuur niet betaalt, kunt u de btw op deze factuur terugvragen bij de Belastingdienst. U moet zich daarbij wel aan de spelregels houden.

Oninbare vordering. Als u kunt aantonen dat uw afnemer uw factuur niet (geheel) zal betalen, kunt u op verzoek een teruggaaf krijgen van de afgedragen btw. Vooral in deze tijden met oplopende betalingstermijnen geeft dit een mogelijkheid om, ook als de oninbaarheid nog niet definitief vaststaat, uw eigen liquiditeitspositie te versterken. Het is daarbij wel van belang dat u een aantal spelregels goed in de gaten houdt.

Apart teruggaafverzoek. Voor het Hof te Amsterdam (LJN: BZ7111, 04.04.2013) speelde onlangs een procedure over deze btw-teruggaaf. Een ondernemer had ervoor gekozen om de teruggaaf van btw op dubieuze debiteuren in de btw-aangifte onder het vakje van de voorbelasting ‘weg te moffelen’. De inspecteur ontdekte dit en legde een naheffingsaanslag btw op met 10% verzuimboete. Het Hof is het met deze naheffing en boete eens; de wet schrijft nu eenmaal voor dat de teruggaaf van btw op oninbare vorderingen via een apart (vormvrij) verzoek moet plaatsvinden. Tip. De ondernemer was in dit geval overigens nog niet te laat om de btw op de oninbare vordering in een later tijdvak alsnog terug te vragen, waardoor de schade beperkt bleef tot de boete.

Het model: ‘Verzoek tot teruggaaf van btw op oninbare vorderingen’ kunt u downloaden van: http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 03.17.01).

Timing. De schade had omvangrijker kunnen uitvallen als het correcte verzoek om teruggaaf inmiddels te laat zou zijn geweest. Dat zal overigens niet al te snel aan de orde zijn, omdat in de fiscale rechtspraak is uitgemaakt dat de teruggaaf kan worden veiliggesteld uiterlijk tot en met het tijdvak waarin de slotuitdeling in het faillissement van de debiteur definitief vaststaat.

Tip. Het is daarbij, in tegenstelling tot wat de Belastingdienst wel eens ten onrechte stelt, niet nodig om een soms jarenlange afwikkeling van een faillissement af te wachten totdat u recht heeft op btw-teruggaaf.

De rechter heeft onlangs nog eens bevestigd dat u voor de teruggaaf van btw op oninbare vorderingen een apart verzoek moet indienen. Gebruik daarvoor ons model.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01