BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 12.06.2013

Eigenbeheerpensioen via landbouw-BV, wat te doen?

Veel landbouwers met een BV bouwen als directeur-grootaandeelhouder (DGA) hun pensioen in eigen beheer op in de eigen BV. Maar dat lijkt steeds moeilijker en daarom minder aantrekkelijk te worden. Wat speelt nu en wat nu te doen?

Pensioenregels anno 2013. Voor veel DGA’s is het raadzaam om in 2013 hun pensioenregeling aan te laten passen aan de nieuwe pensioenregels. Dat klinkt als een open deur (en dat is het ook), maar daarom is het toch niet minder waar. Voldoet een pensioen namelijk niet meer aan de wettelijke (in het bijzonder de fiscale) regels dan kan door de fiscus een belaste afkoop gesteld worden.

Wat nu goed vastleggen?

U moet het hiernavolgende goed (laten) regelen.

  1. Een goede pensioenbrief (pensioenvastlegging met uw BV).
  2. Notulen Algemene vergadering van aandeelhouders.
  3. Juiste pensioenberekeningen die perfect op elkaar aansluiten.

Omdat er inmiddels vele overgangsregimes zijn geweest, moeten de diverse pensioenbrieven goed op elkaar aansluiten.

Als er sprake is van pensioenopbouw in een andere (holding-)BV moet er een financieringsovereenkomst zijn.

Verder moeten ondernemers zich door de komst van nieuwe pensioenregels afvragen of ze wel op de ingeslagen weg moeten voortgaan.

Het aanpassen van de bestaande pensioenbrief zal vaak noodzakelijk zijn, maar ook verdergaande maatregelen zijn denkbaar.

Zo zal het besluit om de verdere pensioenopbouw te stoppen vaak verstandig kunnen zijn. Lees verder!

Buiten de deur?

Sommige risico’s kan men als ‘eigen beheerder’ beter buiten de deur onderbrengen. Denk aan het weduwen- en wezenpensioen (zeker in de aanloopperiode, waarin een BV vaak nog maar over weinig vermogen beschikt). En overigens ook in al die gevallen waarin de BV voor haar inkomen en vermogen voornamelijk op de persoon van haar DGA is aangewezen. Denk hierbij ook aan het risico van arbeidsongeschiktheid. Maar er is meer.

Nabestaandenpensioen. Vaak is - een deel van - het nabestaandenpensioen verzekerd. Als dat zo is, dan móét ook de verzekering hiervoor exact aansluiten én juist zijn. Regelmatig checken of dat zo is en of de verzekering nog gewenst is, is dan noodzaak.

Scheiding. Een van de grootste risico’s van het opbouwen van een pensioen is natuurlijk een echtscheiding van de DGA. De echtgenoot van de DGA kan niet alleen aanspraak maken op een groot gedeelte van het in eigen beheer opgebouwde pensioen, hij of zij kan ook nog eisen dat dit vermogen niet langer in de onderneming van de DGA blijft zitten, maar wordt afgestort bij een professionele verzekeringsmaatschappij. Zo’n aanslag - niet alleen op uw vermogen, maar ook op uw liquiditeit - overleeft de gemiddelde BV zeker in deze tijden vaak niet. Indien zich deze situatie toch voordoet, moet dit zeker in de onderhandelingen tussen partijen worden meegenomen.

Tamelijk onbekend. Als opzettelijk vermogensbestanddelen worden verzwegen, komen deze volledig toe aan de an­­dere partner. Het niet inbrengen van pensioen of andere oudedagsvoorzieningen, betekent dus dat men ze kwijt is.

Zorg dat alles nauwgezet wordt vastgelegd met betrekking tot uw DGA-pen­­sioen. Dus zorg voor een goede pensioenbrief, notulen algemene vergadering van aandeelhouders en dat de juiste pensioenberekeningen aanwezig zijn die perfect op elkaar aansluiten. Hiermee voorkomt u juridisch en fiscaal gedoe.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01