LOONHEFFING - 13.03.2014

Afspraken maken met zzp’er. Waar moet u op letten?

Stel, u wilt in zee met een ondernemer zonder personeel. U wilt deze ondernemer niet aannemen als werknemer, maar hem één of meer losse taken geven. Wat is belangrijk om te weten zodat uw ingehuurde hulp niet uw werknemer wordt?

Ondernemer toch werknemer?

Opdracht. Als u de afspraken met een zzp’er vastlegt, doet u dat in een overeenkomst van opdracht. Zo’n overeenkomst wijkt op een aantal punten af van een arbeidsovereenkomst. Let op.  De feiten zijn doorslaggevend. Als u een overeenkomst van opdracht sluit en braaf alles zo op papier zet dat er géén sprake zal zijn van een arbeidsovereenkomst, dan is het belangrijk deze overeenkomst correct na te leven. Als u deze helemaal niet naleeft en de betreffende persoon hetzelfde behandelt als uw werknemers, dan gaan de feiten vóór het papier. Er kan dan dus alsnog sprake zijn van een arbeidsovereenkomst en dus van een werknemer. Zorg dan ook dat het papier een weergave is van de feiten. Kijk naar de verschillen!

Waar zitten belangrijke verschillen?

Onderwerp Arbeidsovereenkomst Overeenkomst van opdracht
Zeggenschap De werkgever heeft werkgeversgezag. Dat houdt in: leiding en toezicht op de werkzaamheden gedurende het traject. Denk aan werkuren, vakantiedagen, pauzes, maar ook aan inhoudelijke zeggenschap over de uit te voeren werkzaamheden. De opdrachtnemer heeft meer vrijheid van handelen dan een werknemer en ook meer eigen verantwoordelijkheid. De samenwerking is in principe gelijkwaardig.
Risico bij niet goede nakoming Als u een werknemer een taak geeft en hij voert deze slecht uit, dan is dat uw risico (behalve in heel extreme gevallen). Als een overeenkomst van opdracht niet goed wordt uitgevoerd, is dat het risico van de opdrachtnemer. Hij moet herstellen of de schade vergoeden.
Manier van uitbetaling Salaris met loonstrook, doorbetaling bij vakantie. De opdrachtnemer stuurt een factuur voor werkzaamheden (dus géén doorbetaling bij vakantie).
Taak Een samenloop van de verschillende werkzaamheden/verantwoordelijkheden behorende tot de functie (vaak veel onduidelijker dan de werkzaamheden van de opdrachtnemer). Een of meer specifiek benoemde, afgebakende taken.
Ziekte Het risico van ziekte van de werknemer ligt bij de werkgever. Het risico van ziekte ligt bij de opdrachtnemer zelf.
Vervangbaarheid De werknemer heeft een persoonlijke verplichting zijn werkzaamheden te verrichten. In principe is de opdrachtnemer vervangbaar.
Dezelfde werkzaamheden door werknemers Dat is mogelijk. Is een belangrijke indicatie dat er toch sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Presentatie naar buiten (visitekaartje, busje, etc.) Werknemer hoort zich te presenteren als iemand van uw bedrijf. In principe zal de opdrachtnemer zich presenteren als iemand van zijn eigen bedrijf. Doet hij dat niet, dan is dat een indicatie dat er misschien toch sprake is van een werknemer.

Zo doet u het goed

Niet alles. Voor vervoer, het bewaren van spullen of het maken van stoffelijke zaken, zoals een huis, gelden er naast bovenstaande regels ook andere, bijzondere regels. Deze hebben we hier buiten beschouwing gelaten.

Als u het voorgaande goed geregeld heeft en er dus in werkelijkheid datgene gebeurt dat u ook heeft afgesproken, dan kunt u dus met een VAR-dga of een VAR-wuo van de Belastingdienst en een kopie ID-bewijs afdoende bewijzen dat u echt met een ondernemer van doen heeft. Bewaar deze afspraken dan ook goed in uw administratie!

Maakt u afspraken met een opdrachtnemer? Zorg dan dat het verschil met een werknemer goed uit de verf komt. De zaken in het schema zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. Zorg ook dat de afspraken op papier niet afwijken van de werkelijke werkzaamheden, anders gaat u alsnog fiscaal de boot in ...

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01