Subsidie voor praktijkleren, ook voor u?
Nieuwe regeling vervangt ‘oude’. De ‘Subsidieregeling praktijkleren’ is op 1 januari 2014 in werking getreden. De nieuwe regeling komt in de plaats van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA) voor onderwijs.
Wat is het doel van de regeling?
Leerplaatsen. De Subsidieregeling praktijkleren moet werkgevers stimuleren om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden.
Tegemoetkoming in de kosten. De subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van ‘leerlingen’. De regeling geldt ook voor de loon- of begeleidingskosten van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (‘toio’).
In de regeling gaat het vooral om:
- de kwetsbare groepen binnen de arbeidsmarkt waar jeugdwerkloosheid groot is; en
- studenten die een opleiding volgen in sectoren waar een tekort ontstaat aan gekwalificeerd personeel en wetenschappelijk personeel dat onmisbaar is voor de Nederlandse kenniseconomie.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor subsidie moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
- u bent een erkend leerbedrijf (vmbo/mbo) of door de onderwijsinstelling aangemerkt als bedrijf/organisatie dat/die een goede begeleiding geeft (hbo, promovendi en toio’s);
- opleidingsbedrijven die ook erkend leerbedrijf zijn in de sector techniek, kunnen in 2014 eenmalig ook een deelaanvraag over de eerste 13 weken van 2014 indienen;
- u moet werken met een geldige (praktijkleer)overeenkomst;
- de beroepsopleiding van de leerling moet in de subsidieregeling zijn aangewezen;
- de beroepsopleiding moet diplomagericht zijn en zijn opgenomen in het Centraal Register Beroepsopleidingen (Crebo) of het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO);
- de beroepsopleiding moet voldoen aan de eisen die voor het onderwijs in kwestie gelden.
Registers. U kunt bij Crebo en/of CROHO controleren/navragen of de beroepsopleiding in kwestie kwalificeert. De registers zijn te benaderen via http://www.duo.nl/zakelijk
Hoeveel subsidie kunt u krijgen?
De subsidie die u als werkgever of opleidingsbedrijf per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats kunt krijgen, wordt berekend door het beschikbare bedrag voor een categorie te delen door het aantal gerealiseerde praktijk- of werkleerplaatsen in die categorie. Het maximum is € 2.700,- per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats.
Administratieve lasten
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ( http//www.rvo.nl ) voert de regeling uit en heeft daarbij de opdracht de aanvraag voor u als werkgever zo eenvoudig mogelijk te maken. Aanvragen gaat digitaal en u heeft daarbij geen andere gegevens nodig dan die u nu al heeft, zoals de praktijkleerovereenkomst.
Let op. Uiteraard wordt er wel gecontroleerd of u als werkgever aan alle eisen voldoet.