AUTOMATISERING - 21.03.2014

Alles ‘in de cloud’. En waar is het dan?

Het gebeurt steeds vaker dat ondernemers ervoor kiezen om hun gegevens op te slaan in de cloud. Juridisch gezien is dit een nieuw fenomeen waarover nog weinig bekend is. Wat zijn de risico’s?

Wat komt er bij kijken?

SaaS. Bij clouddienstverlening, ook wel ‘Software as a Service’ (SaaS) genoemd, beschikt u niet meer zelf over de data, maar is de opslag van uw data uitbesteed aan een clouddienstverlener. Het voordeel is dat u geen dure hardware hoeft aan te schaffen en dat u via elke internetconnectie altijd bij uw bestanden kunt. Maar dan moet uw dienstverlener zijn werk wel goed doen.

SLA. Normaal gesproken worden afspraken gemaakt met de dienstverlener, bijvoorbeeld over de serviceverlening, de ‘uptime’ en de mogelijkheden tot back-ups. Deze afspraken worden dan vastgelegd in een ‘service-level agreement’, kortweg een ‘SLA’. De SLA is de basis van de dienstverlening, die moet dus zeker goed zijn. Welke zaken moet u zéker regelen in een SLA?

Zes belangrijke afspraken

1.De beschikbaarheid. Zorg dat uw clouddienstverlener harde garanties afgeeft over de beschikbaarheid van ‘uw cloud’. Als deze niet beschikbaar is, kan dat immers grote gevolgen hebben voor uw bedrijf. Let op. Een beschikbaarheid van 99,9% lijkt veel, maar de service mag dan in een maand van 31 dagen toch 41 minuten niet beschikbaar zijn. En bij een beschikbaarheid van 99% is dat al 7 uur per maand. Gebruikelijk is een garantie van 99%. Bent u erg afhankelijk van de bestanden, dan zult u een hogere, duurdere garantie kiezen.

2.Snelle reactie. U wilt natuurlijk een korte responstijd bij storingen. Zodat uw bedrijfsvoering niet lang stilligt. Maak daarover dus duidelijke afspraken in de SLA.

Tip. Zorg dat dit aansluit bij de manier waarop er in uw bedrijf wordt gewerkt en wat daarbij voor ú van belang is. Tip. Neem in de SLA op dat de clouddienstverlener u een boete moet betalen als de afgesproken beschikbaarheid niet wordt gehaald. De dienstverlener heeft dan immers niet geleverd wat er is afgesproken.

3.Back-ups. Spreek af (en leg in de SLA vast) dat er veelvuldig back-ups worden gemaakt van de data én dat u de beschikking krijgt over deze back-ups. Op die manier heeft u ook zelf de data in uw bezit als er onverhoopt iets gebeurt met de clouddienstverlener.

4.Updates. Maak afspraken met de clouddienstverlener over het onderhoud van het systeem. Software is continu in beweging en het is dan ook van belang dat u op tijd van de nodige updates wordt voorzien. Updates hebben betrekking op het herstel van bugs in software.

5.Upgrades. Maak ook afspraken over upgrades (nieuwe functionaliteiten) van uw systeem. In de SLA kunt u regelen dat u ook recht heeft op deze nieuwe functionaliteiten.

6.Exitscenario. Maak ook afspraken over wat er gebeurt als de overeenkomst eindigt of als de clouddienstverlener failliet gaat. Hierover bestaat nog weinig wetgeving of rechtspraak. Regel dit dus in de SLA. Tip. Spreek af dat u de mogelijkheid krijgt uw data over te brengen naar een andere clouddienstverlener en dat u tijdig back-ups krijgt. Tip. Denk ook aan escrow, waarbij een derde een kopie van de data in bewaring krijgt. Nadeel kan zijn dat de escrow vaak niet wordt geüpdatet.

Zorg dat u weet wat voor úw bedrijf belangrijk is, maak hierover afspraken en leg die helder vast in een service-level agreement. Denk niet alleen aan de beschikbaarheid van uw ‘cloud’, het maken van back-ups, aan updates en upgrades, maar ook aan hoe u eventueel afscheid van elkaar gaat nemen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01