Bestelbus mee wegens storingsdienst, privérit?
Bijtelling of één van de uitzonderingen?
Auto mee? Als een medewerker een bestelauto van de zaak tot zijn beschikking heeft, veronderstelt de belastingwetgever dat hij er ook privé mee kan rijden. Ténzij het tegendeel blijkt! Gevolg: een belaste bijtelling gelijk aan 25% van de cataloguswaarde (incl. btw) per jaar. Tenzij één van de volgende zes uitzonderingssituaties zich voordoet.
- Voor goederen. De bestelauto is bijna alleen maar geschikt voor het vervoer van goederen (niet ingericht voor het vervoer van personen).
- Onmogelijk. De bestelauto kán buiten werktijd niet worden gebruikt (altijd parkeren bij de zaak en sleutels inleveren).
- Verbod. Er geldt een verbod om privé met de auto te rijden, met sancties. De werkgever controleert ook werkelijk op de naleving van dat verbod.
- Afgekocht. De bestelauto wordt door meerdere medewerkers doorlopend afwisselend gebruikt en de werkgever koopt de belastingheffing als het ware af met een jaarlijkse betaling van € 300,- loonheffing (eindheffing per bestelauto).
- Verklaringen. U heeft een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ of de werknemer heeft een ‘Verklaring géén privégebruik’ ingeleverd. Een rittenregistratie is dan niet nodig. De werknemer mag geen meter privé rijden, doet hij dat toch en wordt hij betrapt door de Belastingdienst, dan volgen er stevige aanslagen en boetes.
- Rittenregistratie. De werknemer kan met een volledige rittenregistratie aantonen dat hij per jaar minder dan 500 kilometer privé met de bestelauto heeft gereden.
Auto bij de hand voor storingsdienst
Mogelijke oproep. Het Gerechtshof Den Haag moest beslissen, 13.02.2014 ( GHDHA:2013:4611 ), over de ritten van storingsmonteurs. Zij gebruikten bestelauto’s buiten werktijd om sneller gehoor te kunnen geven aan een oproep.
Pas na de oproep. Volgens de rechters is er pas sprake van zakelijke kilometers vanaf het moment dat iemand daadwerkelijk wordt opgeroepen. Neemt een monteur de (bestel)auto mee naar bijvoorbeeld een familiefeestje, dan is dat een privérit. Wordt hij tijdens het feestje opgeroepen, dan zijn de kilometers vanaf het feestadres zakelijk. De rit naar het feestadres toe blijft privé.
Niet uitsluitend voor goederenvervoer
Meerdere stoelen. In dezelfde zaak dacht het gasfittersbedrijf te gemakkelijk over de eerste uitzondering. Het ging om twee Ford Transits en vier Opel Vivaro’s. Deze auto’s hadden een bestuurderscabine waarin naast de bestuurder nog twee passagiers konden zitten. Bovendien waren bij de auto’s ook nog twee stoelen in de laadruimten aangebracht. Het gerechtshof bevestigde dat de uitzondering niet geldt als: “op de stoel(en) van de passagier(s) gezeten kan worden door personen in ‘normale kleding’, niet zijnde beschermende kleding die bestemd is voor vuile of vervuilende werkomstandigheden”.
Alleen voor goederenvervoer? Er wordt niet snel aangenomen dat een bestelauto nagenoeg uitsluitend is ingericht voor goederenvervoer. Voorbeelden zijn auto’s die wegens stank of vervuiling nagenoeg nergens anders voor geschikt zijn dan voor goederenvervoer.