GEBOUW EN GROND - 06.03.2014

Buurman aansprakelijk voor schade door sloop!

Het was ook op tv. Piets huis is aangebouwd tegen dat van Jan. Bouwkundig vormen de woningen één geheel. Jan sloopt zijn pand voor nieuwbouw. Na twee jaar is er nog niet gebouwd en heeft Piet schade. Mag dat? Wat is er nu beslist?

Wat speelde er? Jan wil op zijn perceel nieuwbouw realiseren. Hij laat zijn woning tot de grond toe afbreken. Het huis van Piet komt daardoor op zichzelf te staan. Volgens Jan is dat niet zo erg, want hij zal ervoor zorgen dat de nodige maatregelen worden genomen om schade aan Piets woning te voorkomen. En ook zal het allemaal niet zo lang duren. Het is de bedoeling om op korte termijn de nieuwe woning te bouwen.

Schade aan buurpand

Het duurt langer dan verwacht. Ruim twee jaar na dato is er nog niets gebeurd en het valt ook niet te verwachten dat daar op korte termijn verandering in zal komen. De bouwgrond ligt er nog net zo kaal bij als toen de sloopwerkzaamheden waren voltooid. Daardoor leidt de woning van Piet schade. Jan heeft weliswaar enkele voorzieningen getroffen, maar dat blijken slechts lapmiddelen.

Het blijken slechts lapmiddelen. Piet heeft last van vocht- en lekkageproblemen in zijn woning en ook ontstaat er scheurvorming in de (inmiddels!) buitenmuur. Hij eist dus van Jan dat die op korte termijn de nodige stappen onderneemt om verdere schade aan zijn huis te voorkomen. Als Jan daarop niet reageert, stapt Piet naar de rechter.

Drie vragen voor deskundige. Om zich een oordeel te kunnen vormen, stelt de rechter aan een deskundige drie vragen:

  1. Zijn de maatregelen die Jan heeft genomen om schade te voorkomen, voldoende?
  2. Zo niet, welke voorzieningen moeten er dan worden getroffen?
  3. Moeten die voorzieningen op korte termijn worden gerealiseerd?

Spoedeisend; binnen een week!

Wat moet er snel? Uit het deskundigenrapport blijkt dat de maatregelen die Piet heeft genomen volstrekt onvoldoende zijn. Het isolatiemateriaal is niet diep genoeg aangebracht.

Om verdere schade te voorkomen, moet er binnen een week:

  • tot 20 cm onder het maaiveld isolatiemateriaal met een dikte van 4 cm worden aangebracht;
  • op het dakbeschot en over de zijmuur dampdoorlatende Miofol-folie worden aangebracht;
  • de twee buitenste rijen dakpannen met windhaken worden vastgezet;
  • op alle balkkruisingen M10-slotbouten inclusief volgringen worden aangebracht.

Hoe oordeelt de rechter nu?

Onrechtmatig. Op basis van het rapport van de deskundige is de Rechtbank Midden-Nederland, 31.01.2014 ( RBMNE:2014:344 ) van oordeel dat er sprake is van onrechtmatig handelen, dan wel nalaten van Jan. Hij heeft immers zijn woning gesloopt zonder voldoende maatregelen te nemen om schade aan de woning van Piet te voorkomen.

Binnen een week herstellen. Dus veroordeelt de rechter Jan om binnen een week na de uitspraak alle maatregelen uit te voeren zoals die in het rapport van de deskundige zijn opgesomd.

Dwangsom. Ook stelt hij een dwangsom van € 500,- vast voor elke dag dat hij daarmee nalatig is met een maximum van € 25.000,-.

Proceskosten betalen. Piet moet ook de proceskosten (€ 2.121,-) en de kosten van de deskundige betalen.

Schrijf uw buurman als hij wil gaan slopen, dat hij binnen een week de nodige maatregelen moet nemen om schade aan uw pand te voorkomen. Zet in uw aangetekende brief (daarmee heeft u goed bewijs!) dat de rechter heeft beslist dat hij anders onrechtmatig bezig is en hij álle schade en kosten moet vergoeden!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01