SOFTWARE – CHAT - 21.03.2014

Dit zijn goede alternatieven voor WhatsApp

Nu Facebook ook de populaire chatapp WhatsApp opgekocht heeft, vrezen sommige WhatsApp-gebruikers dat hun gegevens door Facebook misbruikt zullen worden. Zijn er goede alternatieve chatapps?

Alternatieven van de concurrenten

Met Google Hangouts ( http://www.google.com/hangouts/ ) kunt u tekstberichten (inclusief foto’s en emoticons) uitwisselen. Ook videogesprekken met tot wel 10 mensen tegelijk zijn mogelijk. U kunt niet alleen chatten met de iOS- of Android-app, maar ook vanaf uw computer vanuit de Chrome-browser.

Apple heeft een ingebouwde chatmogelijkheid, iMessage , om tekstberichten, foto’s en video’s uit te wisselen. De eerste keer moet u iMessage inschakelen onder Instellingen ; Berichten . Als u dan in de Berichten -app een bericht verstuurt naar iemand die ook een Apple-toestel met iMessage heeft en u bent verbonden met internet, dan wordt een gratis iMessage verstuurt i.p.v. een (betalende) sms of mms. De dienst werkt dus alleen op de iPhone, iPad en Mac.

Microsoft heeft het populaire Skype ( http://www.skype.com/nl/ ). Naast (video)telefonie via internet, biedt dit programma ook chat. Er is een app voor iOS, Android en Windows Phone, maar het is vooral goed geïntegreerd in Windows 8 zelf. Zo is er een browserplug-in om in Outlook.com-webmail rechtstreeks vanuit uw Postvak IN te kunnen chatten en bellen.

Chatapps zonder encryptie

Vergelijkbaar met Skype is Viber ( http://www.viber.com – voor iOS, Android en Windows Phone). Hiermee kunt u chatten, foto’s en video’s delen, maar vooral ook vlot (internationale) internettelefoongesprekken voeren. Viber heeft trouwens ook een Windows-toepassing, dus u kunt vanaf uw computer beginnen chatten of bellen.

Een gelijkaardige app is Tango (h ttp://www.tango.me/ – voor iOS, Android en Windows Phone). Minpunt is wel dat de app veel reclame toont. Simpele, snelle chatapps zonder telefoniefunctie zijn MessageMe ( http://www.messageme.com  – voor iOS en Android) en Kik ( http://kik.com  – voor iOS, Android en Windows Phone).

Chatapps met encryptie

Als u op uw privacy gesteld bent, zijn er chatapps die uw berichten versleutelen. Snel stijgend in populariteit is Telegram ( https://telegram.org  – voor iOS en Android), dat standaard alle verstuurde berichten versleutelt. U kunt ook kiezen voor ‘geheime chats’, waarbij alle encryptie en decryptie op uw toestel plaatsvindt, zodat tussenliggende servers uw berichten niet kunnen onderscheppen en de berichten niet doorgestuurd kunnen worden. U kunt ook instellen dat de berichten zichzelf na een tijdsinterval vernietigen. Verder lijkt Telegram sterk op WhatsApp. Telegram gebruikt zijn eigen beveiligingsprotocol, dus er bestaat wel twijfel over of de gebruikte encryptie veilig genoeg is.

Wilt u daar zeker van zijn, dan is Wickr ( https://www.mywickr.com – voor iOS en Android) een beter alternatief. Hierin zijn alle berichten altijd van toestel tot toestel versleuteld (met supersterke 4,096-bit RSA-encryptie) en zelfvernietigend (instelbaar: na een paar seconden tot maximaal na 5 dagen). Verder is er nog het veelbelovende Zweedse Hemlis ( https://heml.is/ ), maar deze app is momenteel nog niet uit bèta.

Let op! Er is dus geen gebrek aan goede chatapps. Als u echter overstapt, moet u wel uw contacten overtuigen om diezelfde app te gaan gebruiken.

Gebruik Viber (zonder encryptie) en Wickr (met encryptie) als u goede alternatieven voor WhatsApp zoekt. De voorwaarde daarvoor is wel dat u uw contacten moet overtuigen om mee over te stappen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01