COMPUTER – NETWERK - 21.03.2014

Doe meer met uw NAS

Een NAS (network attached storage) of netwerkschijf gebruikt u om regelmatig back-ups te maken van alle computers in uw netwerk. Recente NAS-servers doen echter nog veel meer dan dat. Wat precies en hoe gebruikt u die?

Een NAS is niet alleen handig voor back-ups. Recente NAS-servers zijn een stuk veelzijdiger: u kunt er muziek mee delen, ze inzetten in de cloud en er tientallen plug-ins op installeren.

NAS-servers

Een goede NAS-server bevat een of meer harde schijven en is via een netwerkkabel verbonden met uw netwerk. NAS-servers worden gemaakt door o.a. Synology ( http://www.synology.com ), QNAP ( http://www.qnap.com ), Netgear ( http://www.netgear.com ) en Seagate ( http://www.seagate.com ). Prijzen starten vanaf zo’n € 100 à € 150. Tip. We raden u aan om een model te nemen met ruimte voor minstens twee harde schijven, zodat u bij uitval van één schijf nog steeds alle data op de tweede schijf heeft. Heeft u een NAS van minder dan drie jaar oud, zet er dan de laatste software op. Dit kan met de updatefunctie op de NAS (benaderbaar via uw browser) of door een gratis updatebestand van de website van de fabrikant te halen. Let op! Maak voor de veiligheid eerst een back-up op een andere schijf.

In de cloud

De recentste versies van NAS-servers bevatten volledige integratie met cloudopslagdiensten. Dit heet vaak hybrid cloud . U configureert uw cloudaccounts op de NAS zelf (Dropbox en Google Drive worden meestal ondersteund), waarna de NAS automatisch synchroniseert met uw cloudaccount. Voordeel is dat u geen cloudsoftware meer op uw pc’s moet installeren. Let op! Het is dan wel belangrijk om heel regelmatig uw pc’s met uw NAS-server te synchroniseren, bv. met de tool GoodSync ( http://www.goodsync.com ).

Audio en video

Recente NAS-servers bevatten ook een ‘app store’ met programma’s die op uw NAS kunnen draaien. Ideaal, want uw NAS staat 24/24 aan en is eigenlijk gewoon een computer (met een eigen besturingssysteem). In deze app stores vindt u mediaplug-ins, om bv. uw foto’s te organiseren. Deze software maakt dan automatisch fotoalbums aan op uw NAS, die u niet alleen binnen uw netwerk kunt bekijken, maar ook kunt delen met vrienden of familie. Het voordeel is dat u die foto’s niet eerst moet uploaden. Tip. Dit werkt alleen goed als u over een snelle internetverbinding beschikt. Bovendien moet u enkele poorten in uw router openen – zie Portforward ( http://www.portforward.com ). Verder kunt u van uw NAS ook een UPnP-muziek- en videoserver maken, zodat uw muziek en films overal binnen uw netwerk toegankelijk zijn. Het volstaat daarvoor een app te installeren ( mediaserver ). Gebruik vervolgens een UPnP-compatibele mediaplayer (bv. XBMC ( http://www.xbmc.org )) om rechtstreeks video te streamen. Tip. Sommige fabrikanten stellen daarvoor specifieke apps ter beschikking, bv. DS video voor Synology NAS-servers ( http://www.synology.com/en-us/dsm/home_mobile_support_ds_video ).

Nog meer apps

Sommige app stores bevatten tientallen andere interessante apps. Zo kunt u een webserver draaien op uw NAS, een webshop of een Wordpress-blog, of een server om uw webcams te beheren. Tip. Nog een aanrader is Wonderbox ( http://www.wonderbox.net.tw/en/ ), een app om gemakkelijk mappen te delen binnen het netwerk en over internet.

Heeft u een vrij recente NAS-server of wilt u er een kopen, installeer dan meteen de laatste softwareversie. Daarna kunt u gemakkelijk bestanden delen in de cloud, een interne mediaserver draaien of foto’s delen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01