IN DE KIJKER - 25.03.2014

Een kans om de gemeente sneller te laten lopen?

Als u met de overheid, bijvoorbeeld de gemeente, in de clinch ligt, kan het lang duren voordat er duidelijkheid is. Soms wel jaren. Zeker als er wordt geprocedeerd tot aan de hoogste rechter, de Raad van State. Kan dat niet sneller?

In een cirkeltje ronddraaien

Bestuurlijke molens malen langzaam. En als u aan het einde van de rit gelijk krijgt, begint het hele circus weer van voren af aan ... zo raakt u verstrikt in een cirkel. Hoe zit dat precies?

Besluit en bezwaar. Stel, het college van uw gemeente heeft een besluit genomen waar u het niet mee eens bent. U maakt dan ook meteen bezwaar tegen dit (primaire) besluit.

Nieuw besluit en beroep. Naar aanleiding van uw bezwaarschrift neemt het college opnieuw een besluit, het zogenaamde ‘besluit op bezwaar’. Als u het daar ook niet mee eens bent, kunt u daartegen beroep instellen bij de bestuursrechter.

Hoger beroep. Als u het niet eens bent met de uitspraak van de bestuursrechter, kunt u daartegen hoger beroep instellen. Dat doet u bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

En opnieuw ... Als de Raad van State vindt dat uw hoger beroep gegrond is, zal deze de uitspraak van de bestuursrechter vernietigen. Daarbij kan de Raad van State ook het besluit van de gemeente (waarmee het allemaal begon) vernietigen. Dit betekent dat het college van uw gemeente dan opnieuw aan zet is. Het college moet dan opnieuw een besluit op uw bezwaarschrift nemen.

Het moet niet gekker worden. Als u het alsnog niet eens bent met het nieuwe besluit op bezwaar van uw gemeente, moet u opnieuw beroep bij de bestuursrechter instellen. Dat is de ‘normale weg’ en die weg maakt dat het hele circus weer opnieuw begint. Gelukkig is er een oplossing.

Judiciële lus ontwart de knoop

Bestuursrechter overslaan. De judiciële lus maakt het mogelijk om die stap - de procedure bij de bestuursrechter - over te slaan. De Raad van State heeft namelijk de bevoegdheid gekregen om in haar uitspraak te bepalen dat tegen dat nieuwe besluit op bezwaar alleen bij háár beroep kan worden ingesteld. Als u het wilt nazoeken; dit vindt u in art. 8:113 van de Algemene wet bestuursrecht.

Een nieuwe beslissing op bezwaar

Opletten geblazen. Bij toepassing van de judiciële lus moeten bestuursorganen extra opletten. Als zij een nieuw besluit op bezwaar nemen, moeten ze daarin aangeven bij welke instantie u als burger terechtkunt als u het niet met dit besluit eens bent. Immers, u kunt niet in beroep gaan bij de bestuursrechter, maar u moet (opnieuw) naar de Raad van State. Het bestuursorgaan moet dit correct opnemen in hun besluit.

Onbekend maakt onbemind

Laatste kans. In de praktijk blijkt dat de judiciële lus nog niet erg populair is. De Raad van State heeft deze namelijk nog maar twee keer toegepast; in oktober en in december 2013. Toch is het opletten geblazen. Als deze lus door de Raad van State wordt toegepast, heeft u nog maar één kans om uw gelijk te krijgen (juristen zeggen dan: er staat u nog maar één rechtsmiddel open).

Maar wél snel ... Het gaat uiteraard wel sneller. Het scheelt namelijk snel één tot twee jaar bij het verkrijgen van een eindoordeel over het besluit dat het college van uw gemeente ooit nam.

Als u gelijk krijgt van de Raad van State (RvS) moet de gemeente vaak opnieuw een besluit nemen, waartegen dan weer bezwaar en beroep mogelijk is. De RvS kan bepalen dat u, ná een nieuw besluit van de gemeente, alleen nog maar bij de RvS terechtkunt. Dit moet dan wel in het besluit van de gemeente staan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01