COMPUTER – HARDWARE - 21.03.2014

Een laptop of een tablet?

Overweegt u om een nieuwe laptop te kopen, maar twijfelt u of een tablet misschien interessanter is? Hoewel het allebei mobiele apparaten zijn, hebben ze elk hun voor- en nadelen. Wij stelden voor u een checklist op.

De prijs

Tablets zijn anno 2014 al verkrijgbaar vanaf € 150, maar de duurste iPads of Samsung-toestellen kosten toch al snel € 800 of meer. Laptops vindt u vanaf zo’n € 400, maar voor een krachtig exemplaar moet u meer dan € 1.000 neertellen. De duurste MacBook Pro kost momenteel zelfs ruim € 2.600.

De mobiliteit

Tablets zijn kleiner, slanker en lichter dan laptops. Ze zijn dus gemakkelijker om mee te nemen. De batterij van een tablet blijft doorgaans veel langer opgeladen dan die van een laptop, wat de autonomie ook nog eens ten goede komt. Weet ook dat een tablet die voorzien is van een simkaart, u overal internettoegang geeft – ook wanneer er geen wifi-signaal is. Bij een laptop is zoiets minder evident. Anderzijds, wanneer u een tablet heeft zonder sim-kaart, dan bent u volledig afhankelijk van de wifi-verbinding. Valt die weg, dan bent u geblokkeerd. Een laptop daarentegen kan nog altijd aangesloten worden via een netwerkkabel.

De kracht

Het aanbod aan laptops is vandaag veel uitgebreider dan het gamma aan beschikbare tablets. Er is een grote variatie wat betreft beeldschermformaten, rekenkracht en opslagcapaciteit, waardoor ook de mogelijkheden veel ruimer zijn. U vindt dan ook laptops terug met bv. een veel hogere schermresolutie of een veel groter intern geheugen dan tablets. Tablets zijn overigens in principe voorzien van een mobiel besturingssysteem en dat is sowieso minder krachtig dan het volwaardige operating system van laptops.

De vingers

Het touchscreen van een tablet is minder handig dan het echte keyboard van een laptop, waarmee typen nog steeds sneller en accurater verloopt. Weet wel dat u de meeste tablets via een klik- of draadloos systeem kunt voorzien van een extern keyboard. Het aanraakscherm van een tablet biedt trouwens extra mogelijkheden, zoals de veegbeweging (het ‘swipen’) en het inzoomen met de vingers.

Het gemak

Bestanden overzetten gaat moeizamer via een tablet. Die bezit immers geen standaard usb-poort. Alles moet dus gebeuren via de cloud en dat is soms omslachtiger.

De apps of programma’s

Laptops laten toe om krachtige programma’s te draaien. Een grote troef van tablets zijn dan weer de talrijke handige apps. Applicaties voor iOS- en Android-tablets lijken stilaan aan elkaar gewaagd te zijn, maar Windows-apparaten moeten het voorlopig nog stellen met een beperkter aanbod.

Het doel

Een tablet is vooral interessant om media te ‘consumeren’. Denk hierbij aan informatie opzoeken op Google, mailtjes lezen, films bekijken, enz. Wilt u echter zaken gaan ‘produceren’ – bijvoorbeeld teksten typen, rapporten maken, foto’s bewerken, ... – dan neemt u beter uw toevlucht tot een laptop. Zeker op het vlak van Office-toepassingen is die nog altijd interessanter en handiger dan een tablet.

Gebruik bovenstaande checklist als u twijfelt tussen een tablet en een laptop. Onthoud sowieso dat een tablet gemaakt is om media te ‘consumeren’, terwijl een laptop eerder geschikt is om te ‘produceren’.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01