HET OVERKWAM UW COLLEGA - 20.03.2014

Gebrekkige materialen? Schadeclaim voor leverancier!

Als een aannemer door de opdrachtgever aansprakelijk wordt gesteld voor schade door een gebrek in de geleverde bouwmaterialen, kan hij die dan verhalen op de leverancier? Over welke schade gaat het dan? Wat is er beslist?

Schade door betonplaten. Een collega-aannemer heeft een opdracht uitgevoerd voor de bouw van een bedrijfspand. Na oplevering ontstaan er problemen die worden veroorzaakt door betonnen galerijplaten die door de aannemer bij de bouw zijn gebruikt. De aannemer wordt door de opdrachtgever aansprakelijk gesteld voor de schade die daardoor is ontstaan. Op zijn beurt stelt de aannemer de betonplatenleverancier aansprakelijk.

Schade-inventarisatie

Wat is de schade? A ls de aannemer de schade gaat inventariseren, komt hij uit op € 23.442,-. Daarin zit € 2.647,- aan ‘advieskosten betonherstel’. Deze kosten vloeien voort uit een deskundigenonderzoek dat de opdrachtgever heeft laten verrichten. Ook is er € 16.541,- in rekening gebracht voor het laten repareren en coaten van de betonelementen. Ten slotte wordt er € 4.254,- opgevoerd voor manuren, huur toiletcabine en huur schaftgelegenheid.

Buitensporig? De leverancier vindt deze bedragen buitensporig hoog. Het bedrag voor de advieskosten wijst hij van de hand. Volgens hem bestaat er geen direct verband tussen deze kosten en de schade, omdat er geen rechtsbetrekking (contract) bestaat tussen de opdrachtgever en de leverancier. Ook is duidelijk dat de aannemer die kosten nog niet heeft voldaan, dus is hij dat bedrag ook niet verschuldigd aan de aannemer.

Coaten betonelementen. Verder stelt de leverancier dat in zijn opdracht niet was begrepen het coaten van de betonelementen. Dus is het onredelijk om hem achteraf daarvoor te laten betalen.

Huur toilet en schaftkeet. En ten slotte is hij het niet eens met de kosten voor de huur van toilet en schaftkeet. Dat heeft niets met de betonelementen te maken!

Wat heeft de bouwrechter beslist?

Raad van Arbitrage. De rechter, 30.01.2014 ( Raad van Arbitrage; nr. 34.409 ) ziet dat anders. Wat betreft de advieskosten stelt de rechter vast dat de opdrachtgever verplicht was om advies in te winnen over de schade, de gevolgen daarvan en de methode van herstel. Deze kosten heeft hij doorberekend aan de aannemer.

Gebreken. De schade voor de aannemer is dus aan te merken als schade die is ontstaan als gevolg van de gebreken aan de betonelementen. Dat er geen directe rechtsbetrekking is tussen de opdrachtgever en de leverancier is daarvoor niet van belang. Ook is niet van belang dat de aannemer deze advieskosten nog niet heeft voldaan. Dat bedrag is hij namelijk wel verschuldigd en het is dus aan te merken als schade.

Gebruikelijk. Dat het coaten van de betonelementen niet tot de opdracht behoort, is volgens de rechter ook niet van belang. Uit het advies van de deskundige blijkt namelijk dat alleen op deze wijze het gebrek op deugdelijke wijze kan worden verholpen. Die kosten komen dan ook voor rekening van de leverancier.

Toiletcabine en schaftkeet. Dat geldt ook voor de kosten van de huur van de toiletcabine en de schaftgelegenheid: in de bouwpraktijk is het gebruikelijk deze te huren voor de duur van de werkzaamheden. De rechter oordeelt dus dat het totale schadebedrag voor rekening komt van de leverancier. Plus € 1.875,- aan proceskosten!

Stel uw leverancier aansprakelijk bij gebreken aan door hem geleverde materialen. Claim niet alleen de kosten voor herstel van de materialen, maar ook alle kosten die u moet maken om het bouwwerk te herstellen! Claim dus bijvoorbeeld ook de kosten van deskundigenonderzoek, huur toiletcabine en schaftgelegenheid.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01