SOFTWARE – COMPUTERBEHEER - 21.03.2014

Gewist? Of toch niet?

Heeft u of een van uw medewerkers een bestand gewist en heeft u geen back-up? Met gespecialiseerde tools kunt u proberen om het opnieuw op te vissen. Wij testten twee gratis programma’s.

Als u een bestand op uw computer verwijdert, dan belandt dat in de prullenbak. Daar kunt u het via de rechtermuisknop nog steeds ‘terugzetten’ naar de oorspronkelijke locatie. Als u die prullenmand intussen leeggemaakt heeft, dan lijkt het bestand voorgoed verdwenen. Dat is echter niet zo: met een recoverytool kunt u het opnieuw te voorschijn toveren. Let op! Weet wel: hoe langer u wacht, hoe minder groot de kans op succes.

Recuva

Recuva ( http://www.piriform.com/recuva ) is een gebruiksvriendelijk programma dat verwijderde bestanden voor u tracht terug te vinden. De zoekopties zijn eerder beperkt. Als u niet weet waar het verwijderde bestand zich voorheen precies bevond, dan kunt u de hulp van de wizard inroepen: die probeert samen met u te achterhalen waar er precies gezocht moet worden. Standaard wordt een quick scan uitgevoerd: die doorzoekt in enkele seconden de harde schijf van uw pc, maar evengoed een usb-stick of een SD-geheugenkaart. Lukt dit niet, dan kan de deep scan hopelijk soelaas bieden. Dit kan echter veel tijd in beslag nemen: bij onze test duurde het meer dan 20 minuten om een usb-stick van 16 GB te scannen.

De resultaten waren bij onze tests goed (zelfs van de quick scan). Ze zijn voorzien van een kleurencode die aangeeft in welke mate de bestanden nog te recupereren zijn via een simpele muisklik. Handig is ook dat u zelfs een preview te zien krijgt. Recuva kan ook gewiste mails in Microsoft Outlook Express, Mozilla Thunderbird en Windows Live Mail oprakelen. Deze tool beweert zelfs files op geformatteerde schijven te kunnen terugvinden. En ook niet-bewaarde Microsoft Word-documenten kunnen na een computercrash gerecycleerd worden uit de ‘temporary files’. Als kers op de taart kunt u Recuva ook inschakelen om bestanden voorgoed te verwijderen. Ter info: deze tool werkt alleen op Windows en niet op Mac. Weet dat er ook een draagbare versie van Recuva bestaat die u kunt lanceren vanaf bv. een usb-stick. Downloaden kan via de ietwat verborgen link http://www.piriform.com/recuva/builds

Puran File Recovery

Ook Puran File Recovery ( http://www.puransoftware.com/File-Recovery.html ) zoekt na installatie naar verwijderde bestanden op uw harde schijf of zowat elk ander (draagbaar) opslagmedium – zelfs geformatteerd. Dat kan zowel via een quick scan als via een deep scan en die laatste nam bij onze test opvallend minder tijd in beslag dan Recuva. De resultatenlijst geeft eveneens aan in welke staat het verwijderde bestand zich nog bevindt en een druk op de Recover -knop moet de bewuste file opnieuw ophalen. Daarbij heeft u de keuze tussen ‘Just recover’ (bewaar het bestand op een locatie naar keuze) en ‘Recover with folder structure’ (bewaar het op de oorspronkelijke plaats). Puran File Recovery werkt, net zoals Recuva, alleen op Windows-pc’s en heeft ook een draagbare variant.

Alternatieven

Naast Recuva en Puran File Recovery bestaan er uiteraard nog heel wat andere recoverytools. Die zijn weliswaar vaak betalend. Een up-to-date vergelijking vindt u op de website van TopTenReviews ( http://disk-recovery-software-review.toptenreviews.com/index.html ).

Gebruik Recuva om verwijderde bestanden te recupereren. Dat kan in principe zelfs wanneer het opslagmedium intussen al geformatteerd werd. Een (iets beperkter) alternatief is Puran File Recovery.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01