UW RAADSMAN - 25.03.2014

Gezamenlijke taxatie met de fiscus nu ook digitaal

Als makelaar/taxateur kunt u gevraagd worden om een gezamenlijke taxatie met de fiscus voor uw cliënt uit te voeren. De aanvraag hiervoor kon in het verleden alleen schriftelijk worden ingediend. Sinds kort kan dit ook digitaal.

Wanneer kan dit?

Aanvraag. Een gezamenlijke (voorheen: minnelijke) taxatie met de Belastingdienst is niet altijd mogelijk. Uw cliënt kan een dergelijke waardering alleen aanvragen als:

  • er een overdracht of overgang van een onroerende zaak plaatsvindt of heeft plaatsgevonden tussen uw cliënt en een gelieerde partij, zoals zijn kinderen of zijn eigen BV;
  • er een verschil van inzicht is of kan ontstaan tussen uw cliënt en de Belastingdienst over de waarde van de onroerende zaak;
  • de gezamenlijke taxatie namens alle belanghebbenden wordt gedaan.

Binnen zes weken bericht. Na het indienen van de aanvraag zal de fiscus beoordelen of een gezamenlijke taxatie überhaupt mogelijk is. Is dit niet het geval, dan ontvangt uw cliënt binnen zes weken na de aanvraag hierover bericht.

Digitaal aanvraagformulier. Een gezamenlijke waardering wordt aangevraagd door middel van het formulier ‘Aanvraag gezamenlijke taxatie’. Dit formulier kan uw cliënt downloaden van de site van de Belastingdienst ( http://www.belastingdienst.nl ). Tot voor kort kon dit alleen per post worden ingediend. Sinds kort is het mogelijk om dit ingevulde formulier te mailen naar de Belastingdienst: gezamenlijketaxatie@belastingdienst.nl

Bindende waardering

Vaststellingsovereenkomst. Als aan de hiervoor genoemde voorwaarden wordt voldaan, stuurt de fiscus uw cliënt een vaststellingsovereenkomst. Hiermee wordt schriftelijk vastgelegd dat de waardering die door u en de taxateur van de Belastingdienst wordt uitgevoerd, bindend is. Uw cliënt kan hier later niet op terugkomen, bijvoorbeeld als de uitkomst tegenvalt.

Vooroverleg met uw cliënt. Om zeker te zijn dat u het maximale resultaat behaalt voor uw cliënt is het raadzaam om vooraf te overleggen over de relevante factoren van het pand. Denk hierbij aan de verhuurde of verpachte staat, achterstallig onderhoud, recente investeringen, onteigening en bestemmingswijziging.

Doel van de taxatie. Daarnaast is het natuurlijk van belang te weten met welk doel uw cliënt deze waardering laat uitvoeren. U kunt dan bij uw taxatie rekening houden met deze aspecten.

Informatie delen

Om een waardering te krijgen die ook voor de fiscus bindend is, is het noodzakelijk dat zowel u als de taxateur van de Belastingdienst over de volledige informatie betreffende het pand beschikken.

Verkooponderhandelingen. Zo is er uit het verleden een rechterlijke uitspraak bekend waarbij in het kader van een langlopende liquidatie een bedrijfspand werd getaxeerd. Het pand werd vervolgens kort daarop voor een veel hogere waarde verkocht.

Taxateur wist van niets. Omdat de taxateur van de Belastingdienst niet op de hoogte was van de verkooponderhandelingen die reeds gaande waren ten tijde van de taxatie, kon de fiscus niet worden gehouden aan de gezamenlijke taxatie. De inspecteur mocht uitgaan van de hogere verkoopwaarde van het pand ( GHARN:2006:AW2043 ).

De gezamenlijke waardering met de Belastingdienst is bindend. Een teleurstellend resultaat kan niet worden veranderd. Door dit vooraf, samen met alle relevante factoren van het pand en het doel van de taxatie, met uw cliënt te bespreken, voorkomt u problemen achteraf. En wordt uw nota makkelijker betaald.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01