BELASTINGDIENST - 06.03.2014

Houd rekening met fouten in aangifteprogramma!

Door een fout in het aangifteprogramma inkomstenbelasting van de Belastingdienst kan de tegemoetkoming specifieke zorgkosten bij u als ondernemer fors afwijken van wat het programma u voorrekent. Wat moet u hiermee?

U rekent dat door. Dat bij de Belastingdienst momenteel niet alles op rolletjes loopt, mag genoegzaam bekend zijn. Helaas heeft dat regelmatig vervelende consequenties voor u. Zo werd onlangs melding gemaakt van een fout in het aangifteprogramma voor ondernemers. Wat is er aan de hand, welke gevolgen heeft dit en hoe kunt u hier het beste rekening mee houden?

Fout bij tegemoetkoming zorgkosten

Laag inkomen en zorgkosten. De fout betreft niet de aangifte inkomstenbelasting zelf. Wel is het bedrag aan ‘tegemoetkoming specifieke zorgkosten’ dat u via het aangifteprogramma berekent, onjuist. U heeft recht op een dergelijke tegemoetkoming als u weinig belasting betaalt, maar wel aftrekbare zorgkosten heeft.

Fout. Volgens de Belastingdienst is de fout dat ten onrechte geen rekening wordt gehouden met uw winst uit onderneming. Daarom mag u niet afgaan op het bedrag aan tegemoetkoming specifieke zorgkosten dat het programma u voorschotelt.

Wat te doen?

Zelf aan het rekenen. Gebruikt u het aangifteprogramma van de Belastingdienst en wilt u weten wat het definitieve bedrag aan tegemoetkoming specifieke zorgkosten voor 2013 gaat worden, dan moet u dit zelf (laten) berekenen. Om dit te berekenen, moet u achterhalen welk deel van de heffingskorting u gebruikt mét aftrek van uw zorgkosten en welk deel u zou gebruiken zónder aftrek van uw zorgkosten. Tip. U vindt het verschil door de aftrek zorgkosten op nihil te zetten. Noteer hoeveel heffingskorting u benut, zet daarna weer het juiste bedrag van de aftrekbare zorgkosten in uw aangifte en noteer dan het gebruikte deel van de heffingskorting. Het verschil krijgt u uitbetaald via de tegemoetkoming.

Voorbeeld. Een voorbeeldberekening kunt u vinden op de site van de Belastingdienst ( http://www.belastingdienst.nl - zoekterm ‘tegemoetkoming specifieke zorgkosten’).

Ook fout voor samenwerkingsverband

In het programma aangifte inkomstenbelasting 2013 voor ondernemers zit nog een fout. Hiervan heeft u last als u uw onderneming in een samenwerkingsverband uitoefent. Als u in het aangiftebiljet bij ‘Ondernemingen’ namelijk kiest voor ‘Samenwerkingsverband’, moet u een RSIN van het samenwerkingsverband invullen. Het programma geeft dan de fout dat dit geen geldig RSIN/fiscaal nummer is. Om door te gaan met uw aangifte, vult u hier uw BSN (9 cijfers, vooraan aanvullen met 0) in. Dit accepteert het programma wel.

Oplossing in april

Aanpassing. Een oplossing voor de fouten laat nog even op zich wachten. Pas in de eerste week van april 2014 zal de Belastingdienst een nieuwe versie van het aangifteprogramma op het beveiligde gedeelte van de internetsite plaatsen.

Bezwaar niet nodig. Heeft u uw aangifte al ingediend, dan hoeft u niets te doen. Voor de vaststelling van de tegemoetkoming specifieke zorgkosten belooft de fiscus uit te gaan van de juiste cijfers. U krijgt eerst een aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen en daarna de tegemoetkoming.

Als u wilt berekenen hoeveel uw tegemoetkoming specifieke zorgkosten over 2013 gaat worden, kunt u een voorbeeldberekening vinden op de site van de Belastingdienst. Het bedrag aan tegemoetkoming zoals berekend door het aangifteprogramma van de fiscus, is namelijk onjuist.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01