PRIVACY - 13.03.2014

Ik houd je echt wel in de gaten ...

U mag in uw bedrijf zichtbaar camera’s ophangen om diefstal of fraude tegen te gaan. Deze camera’s mag u echter niet gebruiken om uw personeel te controleren. Hoe zit dat precies en kan een nieuwe code u helpen?

Diefstalpreventie. In veel bedrijven hangen camera’s om eigendommen, personeel en klanten te beschermen. Deze camera’s zijn voor iedereen zichtbaar. Cameratoezicht is voor dit doel toegestaan, zolang het maar duidelijk is voor het personeel en de klanten, bijv. door borden waarop staat dat er cameratoezicht aanwezig is.

Je mag alléén naar dieven kijken

Media Markt. Ook Media Markt heeft in haar winkels duidelijk zichtbare beveiligingscamera’s hangen. Het was het College bescherming persoonsgegevens (CBP) echter ter ore gekomen dat deze camera’s ook voor andere doeleinden werden gebruikt. Tijdens een onderzoek bleek dat het personeel op basis van de beelden van die beveiligingscamera’s werd aangesproken op de klantenbejegening en op het overtreden van huisregels. Ook bleek dat een klacht van een klant was afgehandeld op basis van beelden van deze camera’s.

Is er dan niets meer privé?

Bescherming. Volgens het CBP hebben werknemers ook op hun werk recht op bescherming van hun persoonlijke levenssfeer. Media Markt mocht de beveiligingscamera’s daarom alleen gebruiken voor het oorspronkelijke doel: diefstalpreventie en veiligheid. De beelden mochten niet worden gebruikt om het personeel te controleren of om klachten van klanten te behandelen. Door dat toch te doen, handelde Media Markt in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Verbergen of niet?

Camerabrillen. Media Markt had ook anderszins de Wbp overtreden. Ten behoeve van trainingen van het personeel hadden mystery-shoppers namelijk met brilcamera’s stiekem opnames gemaakt van klantcontacten. En dat mag niet.

Soms mag het wel. Werkgevers mogen hun werknemers echter niet met verborgen camera’s filmen. Tenzij er bijvoorbeeld veel wordt gestolen en er geen andere manieren zijn om de dader te vinden. Maar in dat geval gelden er strenge voorwaarden. Zo is onder meer toestemming van de ondernemingsraad (or) vereist en moet de controle met de verborgen camera tijdelijk zijn.

Niet altijd stiekem. Permanent heimelijk cameratoezicht mag nooit. En omdat het gebruik van verborgen camera’s een inbreuk maakt op de privacy van het personeel, is daarvoor toestemming nodig van het CBP. Het CBP toetst of de heimelijke controle voldoet aan de eisen van de Wbp. U mag pas beginnen met het geheime cameratoezicht na goedkeuring van het CBP.

Verboden beelden als bewijs?

Bewijs. Als u zonder toestemming van het CBP (en dus in strijd met de wet) toch een verborgen camera gebruikt, kunnen die beelden soms toch als bewijs in een ontslagprocedure dienen. Dat blijkt o.a. uit een zaak die zich bij de rechter in Groningen, 04.04.2008 ( RBGRO:2008:BC8703 ), afspeelde. Deze werkgever mocht opnames van een verborgen camera gebruiken omdat dat de enige mogelijkheid was om een einde te maken aan de grote onrust binnen het bedrijf.

Download het ‘Informatieblad cameratoezicht’ van het CBP van: http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 19.08.05).

U mag beelden van beveiligingscamera’s niet gebruiken om uw personeel te controleren. Als u verborgen camera’s wilt inzetten, bijv. om diefstal of fraude door werknemers op te sporen, moet u daarvoor eerst het CBP om toestemming vragen. Soms kunnen de beelden echter tóch gebruikt worden als bewijs.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01