VERZEKERINGEN - 13.03.2014

Loont het verzekeren van verzuim de moeite?

Ziekte of arbeidsongeschiktheid van uw medewerker is niet alleen vervelend voor hem, maar ook voor u. Denk bijvoorbeeld maar aan de financiële gevolgen. Verzekeren kan, maar is duur. Hoe heeft u dit geregeld?

Aan de poort

Wet verbetering poortwachter. Wanneer een medewerker ziek wordt, moet u zich op basis van de Wet verbetering poortwachter samen met de arbodienst of een gecertificeerd bedrijfsarts inspannen om de zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

De kosten van verzuim

Twee jaar. Wanneer een medewerker ziek wordt, moet u twee jaar lang min. 70% van zijn laatste loon doorbetalen. Tip. Zorg dat u alles wat u doet goed vastlegt in het re-integratiedossier van de werknemer. Zo kunt u aantonen dat u genoeg heeft gedaan om de medewerker te laten re-integreren. Als u volgens het UWV niet genoeg heeft gedaan, kan u dat een derde jaar loonbetaling kosten.

De kosten. Een eenvoudige berekening laat zien dat langdurig verzuim meer dan twee keer het salaris van de zieke werknemer kan kosten: het salaris van uw zieke medewerker zelf én het salaris van zijn vervanger. Daarnaast is de kans groot dat de vervanger minder productief zal zijn dan de zieke werknemer en ook dat kost geld.

Uitzonderingen. In een aantal gevallen hoeft u het salaris van uw medewerker niet door te betalen. Bijvoorbeeld in geval van uitzendkrachten. Zij krijgen een zogenaamde ‘vangnetuitkering’ van de Ziektewet. Let op. Op 1 januari 2013 is de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters in werking getreden. Op basis daarvan kunt op de lange termijn tóch met extra lasten worden geconfronteerd wanneer bijvoorbeeld uitzendkrachten waarvan u gebruik heeft gemaakt, langdurig ziek blijven.

Verzekeringsmogelijkheden

Overweegt u een verzekering af te sluiten, dan zijn er verschillende mogelijkheden.

  • Eigen risico in tijd. Dit is de meest voorkomende verzekering. U kiest dan voor een eigen risico van bijv. twee weken, een maand of een halfjaar. Dit eigen risico geldt voor elk nieuw ‘ziektegeval’.
  • Eigen risico in geld. U krijgt dan pas een uitkering wanneer een bepaald bedrag is overschreden, bijv. € 50.000,-. Deze verzekering is alleen aantrekkelijk voor grotere bedrijven.

Wat kost zo’n verzekering?

De premie van een verzuimverzekering is afhankelijk van een groot aantal specifieke factoren, zoals: de hoogte van de uitkering (100% of 70% van het loon), het verzuim in de afgelopen jaren in uw bedrijf en in de branche waarin uw werkzaam bent, de gemiddelde leeftijd van uw personeel, etc.

Waar rekening mee houden? Door al deze factoren is het erg moeilijk een indicatie te geven. Toch hebben wij enkele tips voor u:

  • de meeste verzekeraars kennen pakketten waarin niet alleen zorg- en verzuimverzekeringen, maar ook verzuimmanagement, interventies en re-integratie zijn opgenomen. U heeft dan één aanspreekpunt en dat bespaart u kosten omdat diensten beter op elkaar afgestemd kunnen worden en u zich kunt laten adviseren/begeleiden over de arbowetgeving;
  • vergelijk de verschillende pakketten! Kijk bijvoorbeeld kritisch naar de extra’s en de maximale vergoedingen.
Breng de hoogte van uw verzuim in kaart en kijk of u dit zelf kunt dragen of niet. Wilt u het verzuimrisico verzekeren? Vergelijk dan de verschillende pakketten. Kijk niet alleen naar de premie maar ook naar andere aspecten, zoals wat er extra is verzekerd en wat de maximale vergoedingen zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01