ARBEIDSOVEREENKOMST - 11.03.2014

Moet ik dan maar zeggen dat je een vast contract krijgt?

U kent het vast wel: een medewerker komt bij u op kantoor en vraagt om een werkgevers- of een intentieverklaring. Weet u waarom zo’n verklaring gevraagd wordt en of het gevolgen kan hebben voor u?

Uitzicht op vast dienstverband

Hypotheekverklaring. Als uw medewerker een huis wil kopen, vraagt de bank of de verzekeraar die de hypotheek moet gaan geven, altijd een werkgeversverklaring. Uit die verklaring moet dan blijken of uw medewerker een vast dienstverband heeft en anders of hij vooruitzichten heeft op een vast dienstverband.

Liever niet ... Vanwege dat vooruitzicht op een vast contract zijn veel werkgevers huiverig om zo’n verklaring aan een medewerker te verstrekken. Zij zijn bang dat het verstrekken van een werkgeversverklaring (juridische) consequenties kan hebben, bijvoorbeeld omdat een werknemer zou kunnen denken dat hij dan recht heeft op een vast contract. Bent u verplicht mee te werken?

Goed werkgeverschap? Er is geen wettelijke verplichting om zo’n verklaring aan uw werknemer af te geven. Echter, op grond van ‘goed werkgeverschap’ kunt u zo’n verklaring eigenlijk niet weigeren. U heeft immers geen enkel nadeel van het afgeven van zo’n verklaring. Daarover meer ...

Wat verklaart u eigenlijk?

Hij werkt hier inderdaad. Een werkgeversverklaring is niets meer en niets minder dan een verklaring over het contract van uw medewerker. In de verklaring geeft u aan dat de werknemer bij u werkt, op basis van wat voor contract (vast of tijdelijk) én wat zijn inkomen is. Een intentieverklaring is een onderdeel van deze verklaring.

Intentieverklaring. Als uw werknemer geen vast contract heeft, geeft u als werkgever in die intentieverklaring aan of u de werknemer een vast contract zou geven als hij hetzelfde blijft functioneren en uw bedrijfsomstandigheden niet veranderen. Ook hier geldt: niet meer en niet minder.

“Wilt u niet positief zijn, baas?”

Het spreekt voor zich dat uw medewerker veel belang heeft bij een positieve intentieverklaring, waarbij u aangeeft dat u hem een vast dienstverband zou willen geven. Hij wil immers graag dat huis kopen en heeft die hypotheek nodig.

Eerlijkheid duurt het langst. Stel de werkelijkheid nooit mooier voor en vul de werkgeversverklaring naar waarheid in. Niet alleen is valsheid in geschrifte strafbaar, maar uw medewerker is ook niet geholpen bij een lening die hij in de praktijk niet kan aflossen. En u zit ook niet te wachten op een medewerker met financiële problemen.

Kan de werknemer u eraan houden?

Het was toch beloofd?! In de praktijk is er altijd wel een werknemer die claimt dat hij een vast contract moet krijgen: u had dat immers beloofd! En met enige regelmaat komt dit bij de rechter terecht. Die gaat daar (gelukkig) niet in mee. Rechters vinden dat een werkgeversverklaring wordt opgesteld voor een extern doel en dat zo’n verklaring geen recht geeft op een vast arbeidscontract.

Neem het zekere voor het onzekere. Leg bij het afgeven van een werkgeversverklaring (incl. intentieverklaring) schriftelijk vast dat deze verklaring enkel en alleen is opgesteld ten behoeve van de hypotheekaanvraag van de medewerker en dat hij daaraan geen rechten kan ontlenen. Zorg ervoor dat u deze overeenkomst beiden ondertekent en bewaar deze in het dossier van uw medewerker.

Een werkgeversverklaring geeft weer dat de werknemer bij u werkt, met wat voor contract hij werkt, wat hij verdient én of u hem in vaste dienst zou nemen als alles hetzelfde blijft. Uw werknemer kan op basis van die verklaring geen vast contract claimen. Leg dit (voor de zekerheid) nog apart vast in een verklaring.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01