GEMEENTELIJKE BELASTINGEN - 21.03.2014

Strenge eisen voor gemeente inzake BIZ-heffing

Als gemeentes een BIZ-heffing invoeren, moeten zij zich aan de eisen houden die gesteld zijn inzake de besteding ervan. Als gemeentes zich hier niet aan houden, hoeft u de heffing niet te betalen. Waar moet u hierbij op letten?

Wat er speelt. Gemeentes mogen voor de bestrijding van bepaalde kosten een zogenaamde ‘BIZ-(bedrijveninvesteringszone)heffing’ invoeren. Om willekeur te voorkomen, heeft de wetgever eisen gesteld aan de doelen die met de heffing gefinancierd mogen worden. Dat deze eisen niet voor niets zijn gesteld, bleek onlangs voor het Gerechtshof in Den Haag. De BIZ-heffing die was opgelegd door de gemeente Naarden voldeed niet aan de wettelijke eisen en verdween dan ook in de prullenbak. Wat kunt u doen als u een BIZ-heffing krijgt?

Vormgeving BIZ-heffing?

Voor welk gebied? Een BIZ-heffing is altijd gekoppeld aan een bepaald gebied dat binnen een gemeente is gelegen. Als een gemeente voor dit gebied bepaalde activiteiten wil ontwikkelen, dan kan hiervoor een BIZ-heffing worden ingevoerd. De binnen het BIZ-gebied gelegen bedrijfspanden dienen de heffing te betalen. De heffing is gekoppeld aan de WOZ-waarde van een pand, maar kan uit verschillende waardeklassen bestaan.

Waarvoor BIZ-heffing? In de wet is nauwkeurig omschreven welke activiteiten met een BIZ-heffing mogen worden bekostigd. Het betreft ‘activiteiten die zijn gericht op het bevorderen van leefbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit of een ander mede publiek belang in de openbare ruimte van de BI-zone’. In de betreffende zaak was het de vraag of de georganiseerde activiteiten hieraan voldeden, 05.03.2014 ( GHDHA:2014:476 ).

Wat is ‘publiek belang’?

Wat te bewijzen? De rechter moest beoordelen of de ondernomen activiteiten het publieke belang dienden. De verordening meldde dat dit inderdaad het geval was, maar daarmee nam de rechter geen genoegen. De gemeente moest aannemelijk maken dat de genoemde activiteiten dit belang dienden. Deze waren zeer divers en varieerden van het organiseren van een rommelmarkt tot kerstverlichting, bewegwijzering en promotionele acties ter ere van Moederdag en Halloween.

Belang van de winkeliers! Volgens de rechtbank waren deze activiteiten goeddeels gericht op de belangen van de in het gebied gevestigde winkeliers en dus niet op het publieke belang. Daarop verdween de BIZ-heffing van de ondernemer in de prullenbak.

Wat te doen bij ontvangst BIZ-heffing?

Collectief. Winkeliers steken nogal eens de koppen bij elkaar om binnen een bepaald gebied bepaalde voorzieningen te realiseren. Om ‘free riders’ tegen te gaan, spreekt men met de gemeente een BIZ-heffing af voor de financiering.

Wat is ‘publiek belang’? Activiteiten moeten wettelijk gericht zijn op het “bevorderen van de leefbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit of ander mede publiek belang”. Hierover kan gediscussieerd worden, maar bij twijfel moet de gemeente dit ‘mede publieke belang’ van de heffing aannemelijk maken. De rechter was van mening dat er enige speelruimte is, maar dat toch minstens de helft van de middelen dit publieke belang moet dienen. Tip. Ga bij een BIZ-heffing dus altijd na wat de te financieren activiteiten zijn en of deze minstens voor de helft bestaan uit publiek belang. Is dit niet het geval, dan kunt u met succes in bezwaar en beroep.

Een BIZ-heffing moet volgens de rechter minstens voor de helft besteed worden aan activiteiten met een publiek belang, zoals leefbaarheid of veiligheid. De gemeente moet dit kunnen aantonen. Ga bij twijfel in bezwaar en beroep.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01