AFTREKPOST - 21.03.2014

Tante Agaath-lening nog niet afgeschreven …

Als aan een startende ondernemer een lening werd verstrekt, kon er tot 2013 geprofiteerd worden van tal van voordelen. Deze zijn geschrapt, maar een lening die verloren gaat, levert nog steeds fiscaal voordeel op. Hoe kan dat?

Eens was u ook een starter … Om starters in het zadel te helpen, bestond tot voor kort de zogenaamde ‘tante Agaath-regeling’. Zo werden leningen aan startende ondernemers genoemd (ook wel ‘durfkapitaal’) en ondersteund met een aantal fiscale faciliteiten. Met het oog op de bezuinigingen is de regeling in 2013 geschrapt en zijn ook de voordelen ervan verdwenen. Tip. Toch kan een lening uit het verleden nog steeds een fiscale aftrek opleveren. Hoe zit dat precies en hoe oordeelde de rechter onlangs in een zaak, waarbij de inspecteur deze aftrek niet toestond?

Voorwaarden tante Agaath

Max. 8 jaar ondernemer zijn. Om voor de faciliteiten in aanmerking te komen, moest een lening aan een ondernemer geregistreerd zijn bij de Belastingdienst en moest de lening achtergesteld zijn aan andere leningen. De lener mocht maximaal acht jaar ondernemer zijn en moest de lening gebruiken voor de aanschaf van verplicht ondernemingsvermogen. De rente mocht niet meer bedragen dan de wettelijke rente.

Faciliteiten. Om leningen aan starters aan te moedigen, had de geldverstrekker recht op een drietal faciliteiten. Naast een heffingskorting en een vrijstelling van de lening voor box 3, bestond er een derde faciliteit in de vorm van aftrek van het bedrag van de lening op het moment dat deze niet kon worden terugbetaald.

Gehandhaafd. Alleen deze laatste faciliteit is voor bestaande tante Agaath-leningen van vóór 2011 gehandhaafd. Dit betekent dat dit soort leningen die niet kunnen worden terugbetaald, uiterlijk tot 2018 tot aftrek kunnen leiden.

Onderzoeksplicht fiscus

Dat de lening niet kan worden terugbetaald, moet wel in een beschikking worden vastgesteld door de Belastingdienst. Deze zal daartoe moeten onderzoeken hoe het met de betalingscapaciteit van de ondernemer staat. Dat hier een taak is weggelegd voor de Belastingdienst, bleek onlangs uit een uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem, 28.02.2014, (GHARL:2014:1302).

Rechter erkende fiasco

In de betreffende zaak had een collega van u een bedrag van € 50.000,- geleend om een restaurant mee te starten. Samen met de verstrekker van de lening was er gekozen voor een tante Agaath-lening. Het restaurant werd echter één groot fiasco, waardoor de lening niet kon worden terugbetaald. Hoewel de mislukte restauranthouder sindsdien van de bijstand leefde, weigerde de inspecteur een beschikking af te geven dat de lening oninbaar was. Volgens de rechter was dit echter meer dan duidelijk en dus besloot deze dat de lening alsnog in aftrek kon worden gebracht.

Lopende leningen. Heeft u zelf uw onderneming via een tante Agaath-lening gefinancierd? Of heeft u zelf een startende ondernemer op deze manier financiering verstrekt? Dan is bij de geldverstrekker aftrek mogelijk van het deel van de lening dat binnen de eerste acht jaar na verstrekking is kwijtgescholden wegens oninbaarheid. Dit geldt tot een maximum van € 46.984,-. Dat men de lening niet kan terugbetalen, moet de fiscus in een beschikking vastleggen. De geldschieter moet de beschikking bij de Belastingdienst aanvragen. Weigert men de beschikking af te geven, dan kan de geldschieter in bezwaar en beroep.

Het deel van een tante Agaath-lening dat binnen acht jaar wegens oninbaarheid wordt kwijtgescholden, is aftrekbaar voor de geldschieter. De lening moet wel vóór 2011 zijn afgesloten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01