BOER EN BEDRIJF - 17.03.2014

Wat nu met de ‘Vervangende Verwerkingsovereenkomst’?

Om aan uw verwerkingsplicht te voldoen, kunt u ervoor kiezen om via een Vervangende Verwerkingsovereenkomst (VVO) uw verwerkingsplicht over te dragen aan een collega-veehouder. Wat speelt er nu?

Vervangende Verwerkingsovereenkomst. De overdracht van uw verwerkingsplicht kan via een collega in de buurt zijn, maar dat mag ook een collega in een ander deel van Nederland zijn. In dat laatste geval zal een VVO vaak via een bemiddelende partij worden afgesloten. Door uw verwerkingsplicht over te dragen, neemt uw collega-veehouder de plicht op zich om de overgenomen hoeveelheid fosfaat te laten verwerken. Zijn verwerkingsplicht gaat dus omhoog en u hoeft geen mest meer te laten verwerken.

Wel afvoeren. Uiteraard moet u wel aan de normale gebruiksnormen blijven voldoen en dus de mest afvoeren. Met een VVO draagt u alleen uw verwerkingsplicht over en geen mest.

Schot tussen pluimveehouderij. Een VVO mag alleen afgesloten worden tussen pluimveehouders onderling en andere veehouders onderling. U bent in dit kader een pluimveehouder wanneer de mestproductie op uw bedrijf voor meer dan 50% (in kg fosfaat) afkomstig is van kippen of kalkoenen.

Overeenkomst. U moet een VVO uiterlijk voor het einde van het betreffende kalenderjaar afsluiten en elektronisch bij RVO.nl (voorheen Dienst Regelingen, afgekort DR) melden.

Alleen daadwerkelijk verwerken

Van collega overnemen? Wilt u een verwerkingsplicht van een collega overnemen? Dan moet u zeker zijn dat u mogelijkheden heeft om de hoeveelheid fosfaat daadwerkelijk te verwerken. U bent namelijk verplicht om deze overgenomen verwerkingsplicht rechtstreeks of via een tussenpartij af te zetten naar een verwerker/exporteur. Dus afvoer via code 61 of via een driepartijenovereenkomst. Andere mogelijkheden zijn niet toegestaan. U kunt aan uw ‘eigen’ verwerkingsplicht ook voldoen door:

  • mest af te voeren naar uw eigen grenspercelen;
  • paarden-, pony- of pluimveemest af te voeren naar een champignonsubstraatbereider;
  • wanneer u een biologisch bedrijf heeft, mestafvoeren naar een ander biologisch bedrijf.

Het is dus niet toegestaan dat u de overgenomen verwerkingsplicht invult door de bovenstaande mogelijkheden. U kunt dus geen VVO’s afsluiten en vervolgens dit invullen met bijvoorbeeld mestafvoer naar grenspercelen.

Combinatie met RMO ook niet mogelijk

Regionale mestafzet. Ook is het niet toegestaan om verwerkingsplicht over te nemen en deze hoeveelheid fosfaat met regionale mestafzet in te vullen. Immers mestafzet via een ‘Regionale mestafzet overeenkomst’ (RMO) is een vorm van een vrijstelling voor uw eigen verwerkingsplicht. Hierbij bent u verplicht uw volledige bedrijfsoverschot in de regio af te zetten. Als een verwerkingsplicht wordt overgenomen, moet u naast de afzet van uw volledige bedrijfsoverschot in de regio ook mest afvoeren naar een verwerker/exporteur.

Voldoende VVO’s?

Wat nu? De grote vraag is of er voldoende aanbod komt van VVO’s. Kunt u een partij vinden die uw verwerkingsplicht wil overnemen en voor welke prijs? Overweeg eerst of een VVO het beste bij uw bedrijf past of toch één van de andere mogelijkheden. Ga vervolgens actief op zoek en wacht niet tot het einde van het jaar.

Wilt u aan uw verwerkingsplicht voldoen door het afsluiten van VVO’s? Ga dan actief op zoek naar een collega-veehouder al dan niet via een bemiddelaar. Wilt u een verwerkingsplicht overnemen? Realiseer u dan dat u deze kilogrammen fosfaat daadwerkelijk moet laten verwerken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01