BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 26.11.2014

Belastingvrij uit de BV

Indien uw BV weinig winst of zelfs verlies maakt, kan het fiscaal beter zijn om er een eenmanszaak (ondernemer voor de inkomstenbelasting) van te maken. Dat kan eventueel zonder belastingheffing geregeld worden. Hoe werkt dat?

Is uw BV nog zinvol?

Privéaansprakelijkheid. Als u uw bedrijf in de BV wilt laten zitten om te voorkomen dat u privé aansprakelijk wordt voor bedrijfsschulden of u zelfs failliet gaat, dan kunt u dit artikel overslaan. Het beperken van dit soort risico’s is immers een belangrijke reden om de onderneming in een BV te houden. Als deze risico’s te overzien zijn, lees dan verder.

BV of eenmanszaak?

Lang verhaal kort gemaakt. Om een lang verhaal kort te maken: een BV is fiscaal aantrekkelijk bij hoge winsten; vaak wordt € 150.000,- als winstrichtlijn voor de BV gezien. Als dat niet (langer) het geval is, is de eenmanszaak mogelijk voordeliger. Dan heeft u immers mogelijk recht op zelfstandigenaftrek (een aftrek van maximaal € 7.280,-) en 14% MKB-winstvrijstelling. Bovendien betaalt u bij verliezen geen belasting. Uw BV betaalt bij verliezen weliswaar ook geen vennootschapsbelasting, maar u blijft wel loon- en inkomstenbelasting betalen over uw salaris uit de BV.

De zaak uit de BV

Eenvoudige route bewandelen? Als u uw bedrijf uit de BV wilt halen, kan dat eenvoudig door alle activa en passiva van de BV te kopen. Daarvoor heeft u geen speciale fiscale regeling nodig. Het probleem is echter dat de BV dan mogelijk belasting betaalt over haar stille reserves (= het verschil tussen de werkelijke waarde en de fiscale balanswaarde van de bezittingen). Indien u het bedrijfspand uit de BV koopt, betaalt u bovendien 6% overdrachtsbelasting. En ten slotte blijven eventuele onverrekende verliezen achter in de BV: u kunt deze niet verrekenen met de toekomstige winsten van uw eenmanszaak. Als u tegen deze problemen aanloopt, kunt u onder voorwaarden gebruikmaken van de fiscale regeling voor een geruisloze terugkeer uit de BV.

Belastingvrije route?

Verzoek aan Belastingdienst. Als u persoonlijk aandeelhouder bent van een BV waarin een onderneming zit, dan kunt u de onderneming vrij van vennootschaps- en overdrachtsbelasting uit de BV halen en privé als eenmanszaak voortzetten. U moet daarvoor wel een verzoek doen aan de Belastingdienst. Als u dit verzoek doet voor 1 oktober van het lopende jaar, dan kunt u zelfs met terugwerkende kracht tot 1 januari van dat jaar als eenmanszaak verdergaan.

Onverrekende verliezen. Als er nog onverrekende verliezen in de BV zitten, dan kunt u deze voor 20/45e laten omzetten in persoonlijke verliezen die u kunt verrekenen met uw persoonlijk inkomen. U moet de BV na de overdracht van de onderneming wel liquideren en uitschrijven uit het Handelsregister. Het staat allemaal in de voorwaarden die u na het verzoek van de Belastingdienst ontvangt.

De regeling geldt alleen voor een BV met een onderneming waarvan u zelf rechtstreeks aandeelhouder bent. Als u een holdingstructuur heeft met de onderneming in de dochter-BV, dan moet u er eerst voor zorgen dat u zelf aandeelhouder wordt van de BV met de onderneming. Dat kan op verschillende manieren, maar vereist wel deskundige begeleiding. Hetzelfde geldt als de BV bepaalde pensioen- of lijfrenteverplichtingen heeft.

Is uw BV niet meer interessant vanwege mindere resultaten, dan kunt u uit de BV terugkeren zonder fiscaal af te rekenen. Hierbij worden de reserves van de BV omgezet in een ‘terugkeerreserve’, waarover u pas bij staking van uw bedrijf afrekent. U bent weer IB-ondernemer met de leuke inkomstenbelastingvoordelen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01