KOOP - 26.11.2014

Gooit brand roet in het eten?

Het afbranden van een woning is op zich al dramatisch genoeg. Het kan echter ook nog eens vervelende fiscale consequenties hebben. Hoe zit dat?

Laag tarief overdrachtsbelasting. Om de woningmarkt weer aan de gang te krijgen, is enkele jaren geleden de verschuldigde overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning verlaagd van 6% naar 2%.

Ruime opvatting ‘woning’. Het begrip ‘woning’ wordt daarbij ruim opgevat. Zo geldt het verlaagde tarief bijvoorbeeld ook bij een tweede woning en een tijdelijk leegstaande woning. Als het maar een woning is. Het moet gaan om een onroerende zaak die naar zijn aard is bestemd voor bewoning door particulieren. Let op. Als een pand feitelijk wordt bewoond maar naar zijn aard niet is bestemd voor bewoning, is er geen sprake van een woning.

Woning in aanbouw. Geldt het lage tarief ook bij een woning in aanbouw? De fiscus redeneert dat een woning in aanbouw nog geen woning is, maar wel de bestemming woning heeft. Het omslagpunt ligt bij het aangebracht zijn van de fundering. Tip. Als met de overdracht wordt gewacht totdat de fundering is aangebracht, scheelt dat dus 4%.

En een afgebrande woning? Hoe zit het met een woning die door brand ernstig beschadigd is? Is de woning door de brand zodanig beschadigd geraakt dat daar met goed fatsoen niet meer in te wonen valt, dan is er geen sprake (meer) van een bewoonbare woning. Men kan dan namelijk niet spreken van een leegstaande woning of van een woning in aanbouw. Onlangs heeft de Hoge Raad dit beslist in een zaak die over de inkomstenbelasting ging, 03.10.2014 (HR:2014:2871) . Om die reden werd de aftrek van hypotheekrente niet gehonoreerd. Let op. Als met de herstelwerkzaamheden is gestart, kan het anders liggen.

Ook bij overdrachtsbelasting? Uit mededelingen van de Belastingdienst kan worden afgeleid dat dezelfde redenering bij de overdrachtsbelasting wordt gevolgd. Als de woning door brand zodanig beschadigd is dat deze niet meer bewoond kan worden, is de kans groot dat het 2%-tarief niet geldt. Tip. Dit kan mogelijk voorkomen worden door nog vóór de notariële overdracht met de herstelwerkzaamheden te starten.

De koper van een door brand beschadigde woning kan de 2% overdrachtsbelasting mogelijk veiligstellen door nog vóór de notariële overdracht met het herstel te starten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01