Controle op auto van de zaak, het gebeurt in een flits
Controleflits. De politie en justitie zijn er dol op. Automobilisten minder, wat blijkt uit de vernielingen die aan flitspalen worden aangericht. Niet voor niets worden die palen steeds meer ‘hufterproof’! Maar ook de Belastingdienst is dol op de flitsplaatjes. Niet alleen van mobiele flitsteams, ook van de bekende palen langs of boven de weg. Dit om bijv. voertuigen van eigenaren met een belastingschuld eruit te halen en om (bestel)auto’s van de zaak te controleren op de fiscale inkomensbijtelling. In toenemende mate wordt er gebruikgemaakt van ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition). De rechter vindt dat overigens allemaal geen probleem. Er is bij cameragebruik geen sprake van een ongeoorloofde inbreuk op de privacy, aldus de Rechtbank Zeeland/West-Brabant 27.02.2014 (RBZWB:2014: 878).
Convenant. Blijkbaar is fiscaal cameragebruik een groot succes en smaakt het dus naar meer. Het gevaar van schending van privacy is en blijft een lastig probleem. Dus heeft de staatssecretaris een herzien convenant tussen de Belastingdienst en de politie getekend. Het gaat hierbij om het medegebruik door de fiscus van de camerabeelden van de politie. Het convenant is onlangs openbaar geworden.
Wat is er nu afgesproken?
Gebruik. Afgesproken is dat de door de ANPR-camera’s gemaakte plaatjes door de Belastingdienst gebruikt mogen worden voor het toezicht op de naleving van fiscale wet- en regelgeving. Daar valt veel onder. Eigenlijk alles zeg maar. U kunt hierbij natuurlijk in de eerste plaats denken aan de bekende bijtelling vanwege privégebruik auto in de loon- en inkomstenbelasting. Er is meer. De auto is en blijft een van de meest profijtelijke koetjes om te melken. Dus kunnen de camerabeelden worden gebruikt voor de (naar de uitstoot van CO2 gedifferentieerde) motorrijtuigenbelasting (mrb), de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en natuurlijk de omzetbelasting en de vennootschapsbelasting. Ten slotte wordt er digitaal gecontroleerd op de (vooral voor transportondernemers belangrijke) belasting zware motorrijtuigen (bzm) met het bijbehorende digitale bewijs van betaling, het eurovignet.
Privacyregels
Geen verboden opslag van gegevens? Natuurlijk zijn er altijd mensen die dat hele cameragedoe maar niks vinden. De politie bewaart de de gegevens die via ANPR verkregen zijn alleen bij een hit. Een zogenaamde no-hit wordt onmiddellijk uit het systeem verwijderd, behalve als deze gegevens langer nodig zijn voor opsporingsdoeleinden en dan alleen met toestemming van het Openbaar Ministerie. Vooral aan opslag van data heeft bijvoorbeeld de registratiekamer een hekel. Daarom is er nu in een convenant afgesproken dat de gegevens van de ANPR-camera’s rechtstreeks door de politie naar de fiscus verstuurd zullen worden.
Snel. Omdat dit zo snel kan gaan en er dus ook geen gegevens opgeslagen hoeven worden, kan er ook geen gedoe komen over verboden opslag van data. Fiscaal niet-relevante gegevens die de fiscus krijgt zullen overigens direct worden vernietigd. Al kan die laatste toezegging niet wegnemen dat er in toenemende mate bezorgdheid bestaat over de enorme hoeveelheid gegevens die de fiscus opslaat en die desgevraagd probleemloos door andere instanties ingezien kunnen worden.