BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 10.11.2014

Lenen of loon?

Voor het Gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch speelde onlangs een interessante procedure over het verschil tussen een opname rekening-courant en een loonbetaling aan de directeur-grootaandeelhouder. Wat speelde er?

Loon. Alles wat een werknemer, dus ook een directeur-grootaandeelhouder (DGA), op grond van zijn dienstbetrekking van zijn werkgever krijgt, wordt gezien als loon. Een geldlening van de werkgever is dus geen loon.

Rekening-courant. Indien u als DGA geld leent van uw BV, ontstaat er een rekening-courantschuld aan de BV.

Recente rechtszaak. Onlangs heeft het Hof ’s-Hertogenbosch een zaak behandeld, 24.09.2014 (GHSHE:2014:2552) , waarbij een BV stelde dat een maandelijkse betaling aan de DGA bestond uit loon en een opname rekening-courant.

Wat speelde er?

Maandelijkse overboeking. In de arbeidsovereenkomst tussen mevrouw X en haar eigen BV was een loon van € 3.300,- bruto p/m overeengekomen. Maandelijks werd er echter € 4.000,- netto overgeboekt, in eerdere jaren onder de noemer ‘loon’, later zonder omschrijving. De BV stelt dat alles boven het nettoloon een opname rekening-courant betreft.

Alles op één grootboekrekening. In de boekhouding werden alle opnames gedurende het jaar op één grootboekrekening geboekt. Aan het eind van ieder jaar werd er een onderscheid gemaakt tussen het loon en de opname rekening-courant. Ten tijde van de rechtszitting was de gehele rekening-courantschuld inmiddels terugbetaald.

Standpunt inspecteur

Loon, naheffingsaanslag. Het bedrag dat maandelijks is overgemaakt, wordt door de inspecteur gezien als loon omdat het stelselmatig werd overgemaakt. De eerste jaren werd het onder de noemer van ‘loon’ overgemaakt, wat de inspecteur als onderbouwing van zijn standpunt ziet. De inspecteur heeft dan ook een naheffingsaanslag opgelegd voor de jaren 2006 t/m 2010. Ook heeft de inspecteur een vergrijpboete opgelegd van 25%.

Omkering bewijslast. Verder stelt de inspecteur dat omkering en verzwaring van de bewijslast van toepassing is omdat de loonadministratie ‘een rommeltje’ was.

Uitspraak rechter

Deels lening. Het Hof is het met de BV eens dat er geen intentie was om meer dan alleen het afgesproken loon uit te betalen. Het Hof acht het aannemelijk dat mevrouw X door familieomstandigheden tijdelijk meer geld nodig had. Ook het feit dat inmiddels de gehele rekening-courantschuld is afgelost, ziet het Hof als onderbouwing van deze conclusie. Er is geen sprake van extra loon omdat is aangetoond dat mevrouw X alleen geld van de BV leende en vooraf de intentie had dit ook terug te betalen.

Geen omkering bewijslast. Het Hof is het niet met de inspecteur eens dat de loonadministratie een rommeltje zou zijn, de betalingen in de administratie zijn immers goed te volgen.

Tip. Houd loonbetalingen apart. Neem niet ‘zonder omschrijving’ geld op uit uw BV. Vermeld op zijn minst ‘in rekening-courant’ of ‘lening’ en zorg natuurlijk voor een ordelijke administratie. Daarmee neemt u de fiscus de wind uit de zeilen.

Rechtspraak: Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, GHSHE:2014:2552 (BT 19.18.07)

Als een opname rekening-courant en een loonbetaling in een keer betaald worden, is dit niet per definitie allemaal loon. Het kan echter wel vragen oproepen. Voorkom conflicten met de Belastingdienst door loon en opnames in rekeningcourant niet gelijktijdig te laten plaatsvinden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01