Mestverwerking 2014: nu fouten oplossen en afronden
Bedrijfsoverschot 2014
Mestverwerkingsplicht. De mestverwerkingsplicht wordt berekend over uw bedrijfsoverschot. Dit is het verschil tussen de fosfaatproductie en de fosfaatruimte. Voor de fosfaatproductie moet de daadwerkelijk gerealiseerde productie worden genomen (forfaitair, stalbalans of BEX). Nu het einde van het jaar nadert, is het goed opnieuw een inschatting te maken van deze fosfaatproductie.
De fosfaatruimte is een optelsom van de fosfaatgebruiksruimte op landbouwgrond plus de hoeveelheid fosfaat die op uw natuurterrein mag worden aangewend. Heeft u een bedrijfsoverschot? Dan bepaalt u via het regionale verwerkingspercentage uw mestverwerkingsplicht. U bent vrijgesteld als u een biologisch bedrijf heeft of als uw verwerkingsplicht kleiner dan 100 kg fosfaat is.
Regionale mestafzet
Heeft u een bedrijfsoverschot van maximaal 25% (t.o.v. de productie)? Dan kunt u onder de verwerkingspicht uitkomen door uw volledige bedrijfsoverschot in de regio (binnen 20 km) af te zetten. De afgevoerde mest moet direct worden aangewend, en mag dus niet in een opslag worden gelost. Verder is het van belang dat u vooraf een schriftelijke overeenkomst (RMO) met de afnemer heeft afgesloten en dat u op de mestbon opmerkingscode 71 ‘Regionale afzet’ heeft ingevuld. Tip. Is de fosfaatproductie hoger dan eerder is ingeschat, en kunt u daardoor niet meer voldoen aan de regels van regionale mestafzet? Dan kunt u nu nog VVO’s afsluiten.
Afvoer naar verwerker/exporteur. U kunt invulling geven aan uw mestverwerkingsplicht door mest af te voeren naar een verwerker/exporteur. De verwerker/exporteur moet de mest verbranden of exporteren. Gaat uw mest direct naar een verwerker/exporteur (zonder tussenopslag)? Vul dan opmerkingscode 61 in op de mestbon. Gaat de mest via een derde (bewerker/intermediair) naar een verwerker/exporteur, dan moet vooraf een driepartijencontract worden opgemaakt. Gebruik de opmerkingscode 61 dan niet. U moet de driepartijeenovereenkomst, samen met de andere twee partijen, uiterlijk 31.12.2014 melden bij RVO.
VVO. Heeft u de verwerkingsplicht overgedragen aan een andere veehouder, dan moet u hierover uiterlijk 31 december een VVO (Vervangende verwerkingsovereenkomst) hebben afgesloten. De VVO moet u samen met de andere partij ook uiterlijk 31 december melden bij RVO. Voldoet u aan de voorwaarden van de VVO, dan hoeft u geen mest af te zetten voor verwerking, maar moet u de mest wel verantwoorden binnen het stelsel van gebruiksnormen. Het bedrijfsoverschot mag u eventueel (gedeeltelijk) in voorraad nemen.
Andere mogelijkheden . U kunt uw mestverwerkingsplicht ook (deels) invullen door mest af te voeren naar een champignonsubstraatbereider (alleen voor paarden-, pony- of pluimveemest). Vult dan opmerkingscode 72 ‘Afvoer naar champignonsubstraatbereider’ in op de mestbon. Een optie is ook afvoer van mest naar grenspercelen (via opmerkingscode 13 ‘Verklaring eigen gebruik’).
Mestbon aanpassen. Zijn er dit jaar fouten gemaakt bij het wel/niet invullen van de juiste opmerkingscodes op uw mestbon? U kunt de mestbon nog laten aanpassen. Alleen de vervoerder kan de wijziging melden bij RVO.