TOESLAGEN - 20.11.2014

Rechter: geen achterstelling stiefkinderen bij toeslagen

Als u recht heeft op toeslagen en er behoren één of meer stiefkinderen tot uw gezin, kan het zijn dat u minder toeslag krijgt dan u bij natuurlijke kinderen zou krijgen. Volgens de rechter mag dit niet. Wat speelt er en wat kunt u ermee?

Invloed op toeslagen?

Als u één of meer toeslagen ontvangt, kan de aanwezigheid van een stiefkind de toeslag verminderen. Omdat dit bij natuurlijke kinderen niet het geval is, is er sprake van rechtsongelijkheid. Voor deze rechtsongelijkheid bestaan volgens de rechter geen goede gronden. Hoe zit dat?

Stiefzoon en stiefmoeder partner? De Rechtbank Noord-Nederland, 01.09.2014 (RBNNE:2014:3639) , sprak zich uit in een zaak waarbij een vrouw geen kindgebonden budget kreeg, omdat het inkomen van haar stiefzoon bij haar inkomen werd geteld. Haar man was overleden en deze stiefzoon was nu volgens de wet haar ‘partner’. Hij behoorde tot haar huishouden, was meerderjarig én er behoorden nog minderjarige kinderen van de vrouw tot het gezin. De stiefzoon op zijn beurt kreeg geen zorgtoeslag vanwege hetzelfde feit. Omdat dit anders gaat bij een eigen kind, was er volgens beiden sprake van discriminatie. De rechter gaf hen hierin gelijk. Let op. De Belastingdienst heeft hoger beroep ingesteld. Een definitieve beslissing zal nog wel even op zich laten wachten.

Wanneer discriminatie?

De uitspraak kan gevolgen hebben voor alle gevallen waarin stiefouders en stiefkinderen als elkaars partner worden aangemerkt waar dit niet gebeurt als er sprake is van eigen kinderen. Het betreft situaties waarin:

  • het betreffende stiefkind jonger is dan 27 jaar en ouder dan 17 jaar;
  • de eigen ouder is overleden; en
  • het stiefkind bij zijn stiefouder woont; en
  • er een ander, minderjarig kind van de betreffende stiefouder, op hetzelfde adres woont.

Wat zijn de gevolgen?

Toeslagen 2013, e.v. Bovenstaande regelgeving is sinds 2013 van kracht. Dit betekent dat voor soortgelijke gevallen in 2013 en 2014 te weinig aan toeslagen kan zijn uitbetaald. Dit is het geval als de stiefouder of het stiefkind inkomen hebben en dit van invloed is op de hoogte van de toeslag. Of dit het geval is, kunt u makkelijk narekenen op http://www.toeslagen.nl - waar u een proefberekening kunt maken van de te ontvangen toeslagen, mét en zónder het inkomen van uw stiefkind.

Bezwaar of beroep

2013. U kunt in bezwaar en zo nodig in beroep, tot zes weken nadat uw toeslag(e)n definitief is (zijn) vastgesteld. Dit kan voor 2013 al het geval zijn, maar dat hoeft niet. De definitieve berekening van toeslagen volgt immers nadat uw belastbaar inkomen definitief is vastgesteld. Is uw verzoek om toeslag destijds afgewezen, dan staat dit waarschijnlijk al definitief vast. Staat uw toeslag over 2013 definitief vast, dan kunt u op grond van deze uitspraak alleen nog verzoeken om vrijwillige herziening. Wijst men dit af, dan heeft u pech, want u kunt daarna niet meer naar de rechter.

Een modelbezwaarschrift: ‘Discriminatie stiefkinderen en toeslagen’ kunt u downloaden van: http://www.tipsenadvies.nl/download (TA 21.08.04).

Bezwaar 2014? Is uw aanvraag voor 2014 afgewezen of kreeg u minder toeslag vanwege uw vermeende partner, dan kunt u ook nog in bezwaar en beroep zodra u de definitieve vaststelling van uw belastbaar inkomen 2014 in de bus krijgt. Dat is dus pas na afloop van het kalenderjaar 2014.

Worden stiefkind en stiefouder als partners aangemerkt, dan kan dat betekenen dat er geen of minder toeslagen worden uitbetaald. Ga in bezwaar wanneer dit niet zo zou zijn bij een eigen kind en diens ouder. De rechter vindt dit namelijk verboden rechtsongelijkheid.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01