BOER EN BEDRIJF - 06.11.2014

Werkwijze PO-verkoop

Met een private overeenkomst bij verkoop (PO-verkoop) draagt de verkoper geen referentie over aan de koper, maar betalingsrechten. Hoe werkt dit bij volledige bedrijfsoverdracht en hoe werkt dit bij gedeeltelijke bedrijfsoverdracht?

Hoe gaat PO-verkoop in zijn werk? Met een PO-verkoop draagt de verkoper geen referentie over aan de koper, maar betalingsrechten. Dit gaat als volgt:

  1. RVO kent aan de verkoper betalingsrechten toe op basis van de oppervlakte grond die de verkoper op 15 mei 2015 in gebruik heeft, vermeerderd met het aantal hectares grond waarvoor de verkoper een PO-verkoop heeft afgesloten.
  2. De overgangsbetaling van de verkoper wordt over dit aantal rechten verdeeld.
  3. Vervolgens schrijft RVO betalingsrechten over naar de koper. Het aantal rechten dat de koper ontvangt, is gelijk aan de oppervlakte grond waarvoor de PO-verkoop is afgesloten.
  4. Door deze werkwijze is het soms lastig om vooraf de over te dragen referentie exact te bepalen, zoals hieronder zal blijken.

PO bij volledige bedrijfsoverdracht

Alle grond. Bij een volledige bedrijfsoverdracht gaat alle grond over naar de koper en omvat de PO-verkoop dus alle grond van het verkopende bedrijf. Hierdoor gaan alle betalingsrechten inclusief de gehele overgangsbetaling van de verkoper over naar de koper. Bij deze overdracht is vooraf goed te bepalen hoeveel referentie de koper overgedragen krijgt en is het maken van sluitende afspraken geen groot probleem.

PO bij gedeeltelijke overdracht

Afhankelijk van de oppervlakte. Bij een gedeeltelijke overdracht met een PO-verkoop is dit veel lastiger, omdat de overgangsbetaling per betalingsrecht mede afhankelijk van de oppervlakte grond die de verkoper op 15 mei 2015 zelf in gebruik heeft.

Als de verkoper in 2015 meer grond in gebruik heeft dan op het moment van verkoop bekend is, zal de referentie ‘verdund’ worden en krijgt de koper betalingsrechten met een lagere waarde overgedragen als waar eerst mee gerekend was.

‘Ingedikt’. Heeft de verkoper in 2015 minder grond in gebruik, dan wordt de overgangsbetaling ‘ingedikt’ en ontvangt de koper duurdere betalingsrechten. Dit betekent dat bij een gedeeltelijke bedrijfsoverdracht de koper pas na 15 mei 2015 zekerheid heeft over wat hij heeft gekocht.

Niet noodzakelijk? Naast het feit dat bij een gedeeltelijke overdracht een PO-verkoop lastig is om vooraf de exacte bedragen te bepalen, is het vaak ook niet noodzakelijk.

Omdat de verkoper in 2015 nog actief landbouwer is, krijgt hij zijn volledige referentie op zijn eigen betalingsrechten toegekend. Er verdwijnt daarmee geen referentie. Dit in tegenstelling tot een volledige bedrijfsoverdracht, waarbij zonder overdracht de referentie verdwijnt, omdat de verkoper op 15 mei 2015 geen actief landbouwer meer is.

Conclusie

Kan uitkomst bieden. Als de referentieoverdracht niet automatisch gaat, kan een PO-verkoop uitkomst bieden. Hiervoor geldt wel de harde eis dat de verkoper op enig moment in 2015 nog actief landbouwer is. Bij een gedeeltelijke bedrijfsoverdracht is het afsluiten van een PO-verkoop in principe niet nodig, want de verkoper kan zelf zijn gehele overgangsbetaling verzilveren.

Als de referentieoverdracht niet automatisch gaat, kan een PO-verkoop uitkomst bieden. Harde eis hiervoor is dat de verkoper op enig moment in 2015 nog actief landbouwer is. Bij een gedeeltelijke bedrijfsoverdracht is een PO-verkoop niet nodig, want de verkoper kan zelf zijn hele overgangsbetaling verzilveren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01